Volledig scherm
Een in maart genomen foto van het Pearl Continental hotel in de Pakistaanse stad Gwadar. © AFP

Terroristen vallen Pakistaans vijfsterrenhotel binnen, willen Chinezen doden

updateGewapende mannen hebben vandaag een vijfsterrenhotel in de Pakistaanse havenstad Gwadar aangevallen. Minstens één bewaker is bij de ingang van het hotel gedood en er is een onbekend aantal gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Balochistan Liberation Army.

De aanval door vier gewapende mannen vond plaats in het Pearl Continental, een luxe vijfsterrenhotel waar veel Chinese zakenlieden en toeristen verblijven. Bij de ingang schoten zij een bewaker neer, waarna zich een urenlang vuurgevecht met politie en het leger ontspon. Die wisten de vier terroristen daarbij uiteindelijk te doden, melden officials. Onduidelijk is of er nog meer dodelijke slachtoffers zou zijn gevallen.

Veiligheidstroepen waren snel na de start van de aanval ter plekke. Ze wisten de terroristen in een trappenhuis te drijven, aldus het leger in een verklaring. De gasten van het hotel lijken daardoor in ieder geval ongedeerd te zijn gebleven. De minister van Binnenlandse Zaken van de provincie Balochistan, waar Gwadar ligt, meldt dat de meeste gasten snel uit het hotel snel geëvacueerd konden worden.

Vrijheidsstrijders

Inmiddels heeft de Balochistan Liberation Army (BLA) de aanslag opgeëist. Een bericht op het officiële Twitteraccount van BLA stelt dat de aanslag gericht is op ‘Chinese en andere buitenlandse investeerders’. 

De BLA vecht sinds 2004 voor het zelfbeschikkingsrecht van de Baluch. Dat is een oorspronkelijk Iraans volk dat al decennia zou worden onderdrukt in Pakistan. De Baluchi wonen niet alleen in Pakistan; in totaal leven er 8 tot 9 miljoen verspreid over Pakistan, Iran en Afghanistan. De provincie Balochistan in Pakistan is een van de armste en minst ontwikkelde provincies.

Nu neemt BLA de Chinese bemoeienis in Gwadar op de korrel: China is momenteel erg actief in het slechts 85.000 inwoners tellende Gwadar, dat in het zuidwesten van Pakistan ligt, vlakbij Iran. De haven van de stad vormt een belangrijk onderdeel van de 60 miljard dollar kostende China-Pakistan Economische Corridor. Die corridor maakt weer deel uit van China’s Nieuwe Zijderoute, een door Peking gestarte handelsroute van China dwars door Azië naar Europa. Het regime wil daarmee zijn invloedssfeer in Azië en Europa uitbreiden.

Het treffen van China raakt dus ook de regering van Pakistan. Als de aanval echter tot doel had Chinese slachtoffers te maken, dan is dat niet gelukt. Hoewel normaliter veel Chinese medewerkers in het Pearl Continental verblijven, waren er tijdens de aanval nauwelijks Chinezen, aldus persbureau Reuters.

BLA, die erkende dat hun strijders bij de terreuraanslag het leven hebben gelaten, kondigt op Twitter echter alvast meer aanvallen aan. ‘Na ruim tien uur van continue strijd en het bereiken van al hun doelen, hebben de BLA-strijders hun laatste kogels gebruikt en deze wereld verlaten. Verwacht meer aanvallen, China en Pakistan.’ De terreurgroep claimt dat de vier terroristen, van wie foto's werden verstrekt, de nodige slachtoffers hebben gemaakt. ‘Een aantal beveiligingsmedewerkers en Chinese investeerders zijn gedood.’

Mumbai

Het is niet de eerste keer dat luxueuze hotels het doelwit zijn van terreuraanvallen. Vorige maand nog vielen in Sri Lanka 250 doden tijdens een serie van zes zelfmoordaanvallen, waarvan drie op vijf- en viersterrenhotels.

En in 2008 vielen in Mumbai 174 doden en honderden gewonden bij tien (vrijwel) gelijktijdige aanslagen, waarvan twee op vijfsterrenhotels.