De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zichzelf op 22 maart op. 32 mensen kwamen om, ruim 300 mensen raakten gewond.
Volledig scherm
De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zichzelf op 22 maart op. 32 mensen kwamen om, ruim 300 mensen raakten gewond. © afp

'Terroristen Zaventem wilden aanslag plegen op Schiphol'

De broers El Bakraoui hadden in eerste instantie het EK Voetbal en Schiphol op het oog als doelwit van hun aanslag, schrijft DH.be. Later besloten ze uit te wijken naar Brussel, waar ze zichzelf op 22 maart op luchthaven Zaventem opbliezen. Bij de aanslagen in Brussel kwamen in totaal 32 mensen kwamen om het leven.

Volgens onderzoekers van de parlementaire enquêtecommissie zou het moeilijk zijn geweest om de aanslag te voorkomen. Maar de luchthaven en de metrostations bleken niet de belangrijkste doelwitten van de terroristen. Bronnen van Paris Match zeggen dat ze zich voorbereidden op een aanslag tijdens het EK Voetbal, maar ook Schiphol wordt genoemd. 

Ibrahim en Khalid El Bakraoui besloten echter hun actie te verplaatsen naar Brussel. Die stad zou eigenlijk alleen als hun uitvalsbasis dienen. Reden voor de gewijzigde plannen was de politie die hen op het spoor zou zijn.

Laks

In maart bleek al dat Nederland laks was met de zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui. Turkije zette hem ondanks dat hij radicaal was op een vliegtuig naar Schiphol, maar verzuimde een begeleidend telefoontje te plegen. Er werd enkel een bericht op een digitaal prikbord geplaatst, dat niet meteen is gelezen op de Nederlandse ambassade. Nederland werd een dag later geïnformeerd door België, maar deed vervolgens geen navraag bij Turkije.

Turkije verdacht El Bakraoui echter al wel van banden met een terreurnetwerk en arresteerde hem aan de Turks-Syrische grens. Dit meldde ze niet aan Nederland. België vroeg die informatie op, maar kreeg pas een halfjaar later antwoord. El Bakraoui kon al die tijd vrij rondreizen in het Schengengebied.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.