De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zichzelf op 22 maart op. 32 mensen kwamen om, ruim 300 mensen raakten gewond.
Volledig scherm
De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zichzelf op 22 maart op. 32 mensen kwamen om, ruim 300 mensen raakten gewond. © afp

'Terroristen Zaventem wilden aanslag plegen op Schiphol'

De broers El Bakraoui hadden in eerste instantie het EK Voetbal en Schiphol op het oog als doelwit van hun aanslag, schrijft DH.be. Later besloten ze uit te wijken naar Brussel, waar ze zichzelf op 22 maart op luchthaven Zaventem opbliezen. Bij de aanslagen in Brussel kwamen in totaal 32 mensen kwamen om het leven.

Volgens onderzoekers van de parlementaire enquêtecommissie zou het moeilijk zijn geweest om de aanslag te voorkomen. Maar de luchthaven en de metrostations bleken niet de belangrijkste doelwitten van de terroristen. Bronnen van Paris Match zeggen dat ze zich voorbereidden op een aanslag tijdens het EK Voetbal, maar ook Schiphol wordt genoemd. 

Ibrahim en Khalid El Bakraoui besloten echter hun actie te verplaatsen naar Brussel. Die stad zou eigenlijk alleen als hun uitvalsbasis dienen. Reden voor de gewijzigde plannen was de politie die hen op het spoor zou zijn.

Laks

In maart bleek al dat Nederland laks was met de zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui. Turkije zette hem ondanks dat hij radicaal was op een vliegtuig naar Schiphol, maar verzuimde een begeleidend telefoontje te plegen. Er werd enkel een bericht op een digitaal prikbord geplaatst, dat niet meteen is gelezen op de Nederlandse ambassade. Nederland werd een dag later geïnformeerd door België, maar deed vervolgens geen navraag bij Turkije.

Turkije verdacht El Bakraoui echter al wel van banden met een terreurnetwerk en arresteerde hem aan de Turks-Syrische grens. Dit meldde ze niet aan Nederland. België vroeg die informatie op, maar kreeg pas een halfjaar later antwoord. El Bakraoui kon al die tijd vrij rondreizen in het Schengengebied.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.