Teruglezen: de wereld bestaat nog

Het is 21 december, en dat is de dag dat de wereld vergaat. Geloven althans sommigen. Maar zo lang u dit liveblog kunt volgen, bestaat de wereld nog. En is het blijven bestaan ervan live te volgen op Volkskrant.nl en op AD.nl.

Nabeschouwing

Het is 21 december, de dag dat de wereld zou vergaan. Het gevreesde tijdstip van 12:12 uur is echter zonder noemenswaardige rampen voorbijgegaan. Het feit dat u dit nog kunt lezen, bewijst dat de wereld nog altijd bestaat. Lees hier terug hoe de wereld zich voorbereiden op de grote eindknal die - vooralsnog? - niet kwam...

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Als de wereld vandaag zou vergaan, zou het meest waarschijnlijke tijdstip 12:12 uur zijn geweest. Aangezien dat tijdstip inmiddels al weer ruim achter ons ligt, en er nog steeds geen tekenen van een naderend einde te bespeuren zijn, gaan steeds meer mensen ervan uit 'dat de Maya's het misschien toch mis hadden'. Voor ons reden om dit liveblog te sluiten. Mocht de boel alsnog naar de kladderatsch gaan, dan zullen we ons weer melden. Onder voorbehoud.

In Nederland ondertussen is het op veel plaatsen mistig. Maar dat is het ook wel eens op dagen dat de wereld niet vergaat.

The Guardian schrijft dat de Chinees Yang Zongfu een aantal Atlantis Pods gebouwd waar men zich in kan verschuilen voor de apocalyps. Ze wegen drie ton en zijn stralingsvrij. Zongfu, in het dagelijks leven de eigenaar van een sjalenfabriek, heeft de gevaarten verkocht aan vijftien rijke lieden, voor omgerekend een slordige 600.000 euro per stuk.

Het Franse dorp Bucharach heeft een berg van 1.231 meter hoog en is volgens sommigen één van de weinige plekken op aarde die gespaard zal blijven. Veel mensen zijn er vandaag dan ook naartoe getrokken. Zoals deze dames, die hun gezicht voor de zekerheid ook maar groen verfden. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Het bedrijf Stahl in Waalwijk heeft vrijdag een grote rampenoefening geschrapt om onrust vanwege het voorspelde einde van de wereld te voorkomen, meldt het ANP. Waalwijk besloot donderdag al om de inwoners te waarschuwen omdat het bedrijf voor de rampoefening zijn eigen luchtalarm wilde gebruiken. Het bedrijf besloot vrijdag zelf dat de timing geen goede was, aldus een gemeentewoordvoerster. De oefening wordt verzet naar een ander moment. Stahl is een groot bedrijf dat verfstoffen en coatings maakt voor leer.

Als het magnetisch veld verschuift als gevolg van de apocalyps, dan zullen alleen de makers van compassen dat merken, schijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De wereld is nog altijd niet ten onder gegaan. Dat is ook te zien op deze handige kaart.

Nog steeds geen teken van de apocalyps.

Is everyone alive? Check op deze site hoe het er op de rest van de wereld voor staat.

Wetenschapsjournalist Ian Sample van The Guardian legt in onderstaand filmpje uit hoe de aarde aan z'n einde kan komen.

Weervrouw Helga van Leur denkt dat de Maya's iets anders bedoelden dan het einde van de wereld.

Mocht de wereld wel vergaan. Hieronder een voorproefje...

We hebben uit betrouwbare bronnen vernomen dat de wereld nog bestaat.

Deze twitteraar komt met actuele beelden uit Australië. Zou het dan toch zo ver zijn?

Veel Australiërs grappen op Twitter over het einde van de wereld. Ze biechten hun heimelijke genoegens op onder de noemer #EndOfTheWorldConfessions, de populairste hashtag in Australië rond 09.00 uur (Nederlandse tijd). Zo biechten sommige vrouwen hun liefde voor een of meerdere mannen op. Anderen bekennen dat ze hun familie missen.

Mochten we vandaag overleven, en daar heeft het toch wel alle schijn van, dan wordt het in elk geval geen vrolijke dag wat weer betreft. Verwacht NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

De Chinese politie heeft vrijdag 100 leden gearresteerd van een christelijke sekte, omdat ze het einde van de wereld verkondigden. Dat hebben de staatsmedia gemeld.

De arrestanten zijn lid van de sekte 'Almachtige God'. De meesten zijn gearresteerd in de provincie Henan. Ook in de hoofdstad Peking zijn mensen aangehouden wegens hun profetieën.

De autoriteiten arresteerden al eerder mensen die geloven dat volgens de Mayakalender de wereld op 21 december vergaat. Ze denken dat dit gepaard gaat met natuurrampen, zoals aardbevingen. In totaal zijn al meer dan 1000 onheilsprofeten achter slot en grendel gezet.

Radio 1-verslaggever Maino Remmers is bij meneer en mevrouw Veerman in Aalten. Ook overtuigd dat de wereld vergaat, alleen niet vandaag. Remmers beschrijft vrieskisten vol voedsel en schuren vol conserven. Volgens meneer Veerman heeft God Aalten uitgekozen als plek die de eindtijd zal overleven, vandaar.

Nrc.next is vandaag gewoon verschenen, hoewel de krant voor de gelegenheid nrc.last heet. 'Dat was het dan', schrijft de krant op de voorpagina. Voorlopig heeft de krant ongelijk gekregen.

Chef wetenschap van de Volkskrant Maarten Keulemans is er ook nog gewoon.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

21 december is het, de dag dat de Mayakalender afloopt en het einde der tijden is aangebroken. Geloven althans sommige onehilsprofeten en doemdenkers. Mocht het zover komen, dan is het live te volgen op Volkskrant.nl en Ad.nl. En anders is dit blog te lezen zolang de wereld niet is vergaan.

  1. Dood gewaande Litouwer duikt na vijf jaar levend op in Engeland: ‘Hij had zich verstopt’

    Dood gewaande Litouwer duikt na vijf jaar levend op in Engeland: ‘Hij had zich verstopt’

    Een Litouwse man waarvan de Britse politie vreesde dat hij was vermoord, is bijna vijf jaar na zijn verdwijning levend opgedoken. De nu 40-jarige Ricardas Puisys leefde een zeer geïsoleerd bestaan in een bosrijke omgeving in Wisbech, circa 60 kilometer ten noorden van Cambridge. ,,Hij had zich goed verstopt en al een tijdje met niemand gesproken”, stelt de politie vandaag in een verklaring.