Teruglezen liveblog: hoe Sandy aan land kwam in VS

LiveSuperstorm Sandy trok een spoor van verwoesting door de Verenigde Staten. Auto's dobberen door de straten van Manhattan, New York. De metro is ondergelopen. Een groot deel van de stad is in duisternis gehuld. De ontwikkelingen waren live te volgen.

Nabeschouwing

Omwille van de leesbaarheid van dit liveblog, sluiten we het en gaan er in een nieuw liveblog verder. Het is nog nacht in de Verenigde Staten, van de berichten nu tot aan de eerste berichten van de omvang van de schade is orkaan Sandy hier te volgen.

Bedankt voor het volgen van dit blog.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

De meest bijzondere, schokkende, maar soms ook prachtige foto's van de superstorm en haar gevolgen verschijnen er online, maar zijn ze allemaal wel echt? Deze blog zocht het uit.

Zeven metrotunnels en zes busgarages zijn in New York onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA).

'Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'.

Een update van CNN: nu in totaal 13 doden in de VS als gevolg van de zware tropische storm Sandy, en ruim 6,5 miljoen huishoudens zonder stroom.

Angstige momenten voor de passagiers van het cruiseschip Disney Fantasy. Het schip werd heen en weer geslingerd als gevolg van de hevige winden door orkaan Sandy voor de kust van Miami. Meerdere passagiers maakten opnames (zie filmpje hieronder) van de schade die het natuurgeweld aanrichtte. Het water van het zwembad overspoelde het dek en sommige gangen, de inhoud van de winkelrekken kwam op de vloer te liggen, glasscherven lagen op de grond en meubilair kwam ondersteboven op andere plaatsen terecht. 'Personeelsleden met meer dan tien jaar ervaring vertelden ons dat dit de ergste nacht was die ze ooit hadden meegemaakt'.

Belangrijk

In Queens, New York heeft de brandweer haar handen vol aan diverse branden die daar zijn ontstaan als gevolg van kortsluitingen en omgevallen stroommasten. Volgens ABC News wilden veel mensen in eerste instantie hun huizen niet uit, maar deden dat alsnog toen de vlammen te dichtbij kwamen. De brandweer meldt overigens dat ze veel branden niet kunnen bereiken door het wassende water in de straten. 'Heel frustrerend vinden ze dat, want ze willen mensen redden', aldus een ABC-verslaggever.

Belangrijk

De helft van de oppervlakte van de stad Hoboken in New Jersey, die uitkijkt op Manhattan, staat onder water. Onder invloed van het afgaande tij zou het waterpeil de komende uren iets moeten zakken, maar vanaf 6 uur dinsdagochtend (plaatselijke tijd) wordt het opnieuw vloed. De waterstand is dan vergelijkbaar met die rond het hoogste punt vannacht. Hoe de nieuwe getijdecyclus uitpakt in ondergelopen stadsdelen, is mede afhankelijk van de regenval. Die was in en rondom New York de afgelopen uren beduidend minder dan gisteravond.

De evacuatie vanuit het Tisch-ziekenhuis van New York University op Manhattan betreft vooralsnog 200 patiënten. Onder hen zijn 20 baby's van de afdeling neonatologie, veelal in couveuses. Sommige patiënten die beademing nodig hebben, worden voorzien van accu's naar buiten gebracht. De patiënten worden verspreid over andere ziekenhuizen in de buurt.

Het dodental als gevolg van de storm is in de VS opgelopen tot ten minste twaalf. Ook in Toronto (Canada) kwam een vrouw om het leven. Het aantal huishoudens dat zonder stroom zit, is volgens CNN gestegen tot 5,3 miljoen, verspreid over elf staten.

Belangrijk

Volgens een nieuwe telling van het persbureau AP is het dodental als gevolg van de storm in de Verenigde Staten opgelopen tot tien. In onder meer Cuba en Haïti eiste Sandy de afgelopen dagen ten minste 67 mensenlevens.

Voor de oudste kerncentrale van de VS, Oyster Creek in de staat New Jersey, is een alarm uitgevaardigd omdat het complex wordt bedreigd door de hoge waterstand als gevolg van de superstorm Sandy. De centrale is onlangs stilgelegd vanwege onderhoud. Het nu afgekondigde waarschuwingsniveau is, op een schaal die loopt tot 4, het op een na laagste.

Op Twitter wordt inmiddels melding gemaakt van een 'armada aan ambulances' die patiënten moeten afvoeren uit het immense ziekenhuis van New York University op Manhattan, waar de stroom is uitgevallen en het noodsysteem dienst weigert. Omdat daardoor ook de liften niet werken, moeten patiënten van hoger gelegen etages via de trap naar beneden worden vervoerd.

In het New York University-ziekenhuis is de stroom uitgevallen en de noodgeneratoren werken niet, meldde burgemeester Bloomberg van New York tijdens een persconferentie. Het ziekenhuis ligt in het stadsdeel Manhattan, vlak bij de East River, in een gebied waar zich op dit moment overstromingen voordoen. Er worden pogingen gedaan patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen. Volgens Bloomberg neemt de neerslag in de stad de komende uren af en zal het waterpeil na middernacht (plaatselijke tijd) geleidelijk zakken. Als gevolg van geknapte hoogspanningskabels zijn in de stad een aantal branden uitgebroken, aldus Bloomberg.

Vrijwel het gehele gebied ten zuiden van 39th Street op Manhattan zit nu zonder stroom. Volgens de Wall Street Journal neemt het tij nu af, maar wordt vanwege de kracht van de storm verwacht dat de komende uren in het waterpeil een periode van stilstand optreedt. Dat zou betekenen dat grote stukken van Manhattan, vooral aan de randen en in het zuiden van het stadsdeel, voorlopig nog blank zullen staan.

Gouverneur Dannel Malloy van Connecticut, de staat ten noorden van New York, heeft inwoners opnieuw dringend opgeroepen over te gaan tot evacuatie. Omdat hij de indruk had dat naar eerdere oproepen niet goed is geluisterd, zei hij dat het gaat om een 'Katrina-achtige waarschuwing'. Orkaan Katrina zaaide in 2005 dood en verderf in een aantal zuidelijke Amerikaanse staten en staat nog steeds te boek als de kostbaarste natuurramp uit de geschiedenis van de VS.

De staat New York meldt dat de storm het leven van vijf mensen heeft geëist, onder wie drie kinderen in de plaats Westchester. Daarmee zou het totaal aantal doden in de VS op zeven komen. Een groot deel van Manhattan is nu in duisternis gehuld, meldt het energiebedrijf Con Edison.

Luchthaven LaGuardia in New York is gesloten vanwege overstroming. De New York Times maakt melding van auto's die door de straten van zuidelijk Manhattan drijven. Het is onder meer te zien op een foto van @hobokengirlblog op Twitter vanuit de Lower East Side op Manhattan.

Belangrijk

Sandy heeft rond 1 uur vannacht (Nederlandse tijd) de kust van New Jersey bereikt, aldus de Amerikaanse meteorologische dienst. Het oog van de storm bevindt zich nabij de stad Atlantic City. De windsnelheden liggen rond 130 km/u. Het aantal huishoudens zonder stroom is intussen in een uurtje tijd gestegen van 2,2 miljoen naar 3,1 miljoen.

Belangrijk

Het aantal huishoudens dat zonder stroom zit, is in razend tempo opgelopen tot 2,2 miljoen. Op Manhattan worden op dit moment verschillende delen van het elektriciteitsnet afgeschakeld, te beginnen aan de zuidkant, waar onder meer Wall Street ligt. In The Battery, het puntje van Manhattan dat zich daar vlakbij bevindt, is het waterpeil opgelopen tot 3,56 meter. Dat is 15 cm hoger dan het uit 1821 daterende record.

Formeel is Sandy geen orkaan meer, maar een 'post-tropische storm'. Dat heeft het National Hurricane Center zojuist bekendgemaakt. Het is enigszins bedrieglijk, want de windsnelheden zijn nauwelijks afgenomen en Sandy is niet minder gevaarlijk dan voorheen. De National Weather Service heeft Sandy intussen officieel uitgeroepen tot 'superstorm'. De gemiddelde windsnelheid is 135 km/u, maar op sommige wolkenkrabbers op Manhattan zijn al hogere snelheden gemeten, tot 150 km/u.

laad oudere berichten
  1. Vier van de vijf in VVD-top is vrouw: een statement?
    Play

    Vier van de vijf in VVD-top is vrouw: een statement?

  2. Vuurwerkwinkel in Leeuwarden ondanks verbod toch open
    Play

    Vuurwerk­win­kel in Leeuwarden ondanks verbod toch open