Volledig scherm
Kati Piri © Novum JEAN-PIERRE GEUSENS

'Terugtrekken Nederlandse ambassadeur is ongekende situatie'

Conflict met TurkijeDe totaal onverwachte stap van de Nederlandse regering om haar ambassadeur officieel uit Turkije terug te trekken is ‘zorgelijk’. Het gaat hier om ‘een ongekende situatie’, aldus de eerste reactie van Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur van het Europees Parlement.

“De EU moet met een reactie komen. En Nederland en Turkije zullen moeten blijven zoeken naar een oplossing”, vindt ze, want ‘de dialoog is essentieel'. De Turkse regering heeft nog niet gereageerd op het Nederlandse initiatief.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er 'vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen'. Ambassadeur Kees van Rij mocht al sinds het uitbreken van de ongekende diplomatieke crisis tussen de beide Navo-bondgenoten vorig jaar maart niet meer terugkeren naar zijn standplaats in de hoofdstad Ankara.

Normalisering

Alles leek er de afgelopen weken op dat de toenaderingsgesprekken achter de schermen tot een spoedige normalisering van de betrekkingen zouden leiden. ,,De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatshebben'', aldus minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken in een reactie. 

Zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, zal Nederland ook geen toestemming verlenen voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland, maakte het ministerie bekend. Op Twitter reageren vooral aanhangers van de Turkse regering met kritiek op het besluit uit Den Haag. Ali vindt dat Nederland ‘zijn verontschuldigingen moet aanbieden en compensatie moet betalen’ voor er sprake kan zijn van het weer recht trekken van de betrekkingen.

Newsroom Turkey maakt zich boos en schrijft: Jullie blokkeerden onze diplomaten om hun eigen ambassade te bereiken en schonden talloze regels van de Weense Conventie. Jullie zijn de echte dictator’. Een ander vindt dat de regering van president Erdogan ‘niet moet onderhandelen met de Nederlandse nazi’s. De Nederlandse regering moet zich schamen”.