Test Chinees coronavaccin op mensen uit Wuhan biedt hoop
Chinese onderzoekers zijn een stap dichterbij een vaccin tegen het coronavirus. Een eerste test van het middel op ruim honderd mensen uit Wuhan is veelbelovend. Het vaccin heeft weinig bijwerkingen en het lichaam ontwikkelt snel antistoffen tegen het virus. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet.
Delen per e-mail
Het vaccin, Ad5-nCoV genaamd, wordt ontwikkeld door het Chinese bedrijf CanSino Biologics. Het was een van de eerste coronavaccins die in maart in een vroeg stadium bij mensen werden getest.
De onderzoekers gebruiken een lichtere versie van een gewoon verkoudheidsvirus, dat wel menselijke cellen infecteert maar geen ziekte veroorzaakt, om genetisch materiaal te verkrijgen van Covid-19. Dat materiaal maakt een eiwit aan dat gelinkt is aan het coronavirus. Met het vaccin maakt het immuunsysteem antistoffen aan tegen dit eiwit.
CanSino Biologics testte het vaccin bij 108 gezonde mensen van 18 tot 60 jaar uit Wuhan, de Chinese stad waar het virus voor het eerst werd ontdekt. Ze kregen een lage, middelhoge of hoge dosis van het vaccin.
Antistoffen
Na twee weken vertoonden de proefpersonen in alle drie de groepen een zekere mate van immuunrespons op het virus. Na vier weken hadden bijna alle deelnemers antistoffen ontwikkeld die Covid-19 wel herkennen, maar nog niet uitschakelen.
Van de proefpersonen die een lage of middelhoge dosis kregen, ontwikkelde de helft antistoffen die het virus uitschakelen. In de groep met een hoge dosis was dat driekwart.
De bijwerkingen vallen mee. De meest voorkomende klachten zijn milde pijn op de plek waar geïnjecteerd is, lichte koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn, zo melden de onderzoekers. Wel kregen negen deelnemers koorts (38,5 graden Celsius) en één deelnemer hoge koorts in combinatie met vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn. Deze klachten duurden slechts 48 uur.
De onderzoekers zien het als een grote stap, maar waarschuwen voor teveel optimisme. ,,Deze resultaten zijn een belangrijke mijlpaal’’, zegt onderzoeker Wei Chen van het Beijing Institute of Biotechnology in Beijing, China, in een verklaring.
Voorzichtig
,,Deze resultaten moeten echter voorzichtig worden geïnterpreteerd. De uitdagingen bij de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin zijn ongekend en het vermogen om deze immuunreacties te activeren, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het vaccin mensen zal beschermen tegen Covid-19.’’
De onderzoekers zijn inmiddels gestart met een groter onderzoek met vijfhonderd deelnemers die een lage of gemiddelde dosis van het vaccin krijgen, of een placebo. Aan deze studie doen ook proefpersonen van boven de 60 jaar mee. Ook worden tot zes maanden na vaccinatie de bijwerkingen bekeken.
Wereldwijd zijn geneesmiddelenfabrikanten en onderzoekers bezig met een race tegen de klok om coronavaccins te ontwikkelen, nu het virus al ruim 330.000 doden heeft geëist.
Vooral China, waar de uitbraak eind vorig jaar begon, mobiliseert enorme middelen en heeft vijf potentiële onderzoeken. De Amerikaanse regering heeft daarop ‘Operation Warp Speed’ gelanceerd , in een poging eind dit jaar een vaccin op de markt te brengen.
Veelbelovend
Nu zijn er wereldwijd meer dan honderd verschillende vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling, waarvan ten minste acht met testen op mensen. Ook in deze onderzoeken zijn de ontwikkelingen veelbelovend.
Biotechbedrijf Moderna maakte bekend dat 45 vrijwilligers die een dosis van hun testvaccin (mRNA-1273) kregen, binnen vijftien dagen antistoffen ontwikkelden. Het niveau van de antistoffen in hun bloed is vergelijkbaar was met dat bij mensen die zijn hersteld van een coronabesmetting.
Bovendien hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford aangekondigd dat hun vaccin (ChAdOx1-nCov19) nu wordt getest in klinische onderzoeken met ruim 10.000 mensen. Die vaccins zouden mogelijk al in september beschikbaar zijn.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor het eerst geen nieuwe coronabesmettingen in China
China heeft vandaag voor het eerst nul nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden ervan. Het longvirus stak eind vorig jaar voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar sinds de piek in februari is het aantal nieuwe gevallen sterk afgenomen. Het virus lijkt in China nu grotendeels onder controle. -
Sony wil deze zomer geheugenuitbreiding mogelijk maken voor PS5
Sony wil de Playstation 5 (PS5) deze zomer klaarmaken voor een interne geheugenuitbreiding. Dat meldt zakennieuwssite Bloomberg. Op dit moment is het lastig voor gebruikers om het geheugen van de PS5 uit te breiden, terwijl de nieuwste spellen veel geheugen opslokken. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
G7 na geweld Myanmar: ‘Schieten op betogers is onacceptabel’
De G7, de club van zeven economische grootmachten, heeft het geweld tegen demonstranten in Myanmar hard veroordeeld. ,,Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel”, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in een gezamenlijke verklaring. -
PREMIUMJoost zoekt het uit
Een 1,5 metersamenleving: hoe reëel is dat nu echt?
De 1,5 metersamenleving begint vorm te krijgen, maar is afstand houden eigenlijk wel te doen in het openbare leven? Verslaggevers Joost en Aileen gaan met elkaar de uitdaging aan. „Je wordt hier totaal paranoïde van.”
-
Vernietigend rapport
Moord op Khashoggi zet de relatie tussen VS en de Saoedi's op scherp: Hoe nu verder?
De Amerikaanse conclusie dat Mohammed bin Salman de moord op Jamal Khashoggi goedkeurde, komt hard aan in Saoedi-Arabië. Wat betekent dat voor de onderlinge relatie? Vijf vragen. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.