Volledig scherm
© Reuters

Thailand geeft gesmokkelde orang-oetans terug

Veertien orang-oetans die illegaal Thailand waren binnengesmokkeld zijn donderdag teruggestuurd naar Indonesië. De operatie verliep echter niet vlekkeloos: één van de sterke apen beet de vinger af van één van de verzorgers die de dieren in kooien moest stoppen.

Twaalf orang-oetans werden als baby naar Thailand gesmokkeld waar ze zeven jaar geleden werden gered door de politie. Ze werden opgevangen in een kweekcentrum in Ratchaburi, op 80 kilometer van de hoofdstad Bangkok. De twee andere apen werden er geboren. 

De apen werden daarvoor gebruikt om toeristen te vermaken in Phuket, het oord dat bekend staat om de circussen en nachtclubs. Ze keren eindelijk terug naar huis. ,,De dieren waren nog baby's toen ze hier terechtkwamen, we hadden ze onmiddellijk moeten terugsturen," zegt Edwin Wiek, de directeur van de Wildlife Friends Foundation Thailand, ,,Nu is het te laat voor hen om in de natuur te overleven."

Geneeskunde
De illegale handel in de dieren heeft verschillende redenen: ze worden gebruikt als voedsel, huisdier, voor het vermaak van toeristen en in de traditionele geneeskunde. Tussen 2006 en 2007 gaf Thailand ook al 52 dieren terug aan Indonesië. 

Deze dieren zullen eerst 60 dagen in quarantaine doorbrengen in een safaripark in Jakarta en worden dan overgebracht naar een reddingscentrum in Borneo, waar zo'n 2000 orang-oetans leven.