Volledig scherm
© AP

Thailand legaliseert marihuana voor medisch gebruik

Het Thaise parlement heeft medisch gebruik van marihuana goedgekeurd. Het is de eerste legalisering van de drug in Zuid-Oost Azië, een regio waar de strengste drugswetten ter wereld gelden. Ook kratom, een lokaal bekende drug die in Thailand een lange traditie heeft als stimulerend maar tevens pijnstillend middel, wordt vrijgegeven voor medische toepassingen.

Het parlement stemde om de wet over verdovende middelen uit 1979 te wijzigen in een extra parlementaire zitting. In die zitting werd een stormvloed aan wetsvoorstellen behandeld voor de feestdagen. Thailand had tot in de jaren 1930 een traditie van het gebruik van marihuana om pijn en vermoeidheid te verlichten.

,,Dit is een nieuwjaarscadeau van de Nationale Wetgevende Vergadering aan de regering en het Thaise volk,’’ zei Somchai Sawangkarn, voorzitter van het wetsvoorbereidend comité tijdens een parlementaire zitting op televisie.

Sommige Thaise advocaten hopen dat de goedkeuring de weg zal effenen voor legalisatie voor recreatief gebruik. ,,Dit is de eerste stap voorwaarts’’, zegt Chokwan Chopaka, een activist bij Highland Network, een groep die strijdt voor legalisatie van cannabis in Thailand.

De drug blijft illegaal en taboe in een groot deel van Zuid-Oost-Azië. In Singapore, Indonesië en Maleisië kunnen marihuanahandelaren de doodstraf krijgen.

  1. GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloeding en twee zware operaties

    GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloe­ding en twee zware operaties

    Ze was de drakenmoeder in de immens populaire televisieserie Game of Thrones en al haar dromen leken uit te komen. Totdat Emilia Clarke op 24-jarige leeftijd in elkaar zakte in de kleedkamer van een fitnesszaal. Ze had een hersenbloeding. De Britse actrice vertelt voor het eerst over de hersenoperaties die ze onderging, hoe ze zich terug knokte, verder ging als Daenerys Targaryen en sinds vandaag een stichting is begonnen om jongeren te helpen revalideren na een hersenaandoening.