Volledig scherm
© AP

Thailand legaliseert marihuana voor medisch gebruik

Het Thaise parlement heeft medisch gebruik van marihuana goedgekeurd. Het is de eerste legalisering van de drug in Zuid-Oost Azië, een regio waar de strengste drugswetten ter wereld gelden. Ook kratom, een lokaal bekende drug die in Thailand een lange traditie heeft als stimulerend maar tevens pijnstillend middel, wordt vrijgegeven voor medische toepassingen.

Het parlement stemde om de wet over verdovende middelen uit 1979 te wijzigen in een extra parlementaire zitting. In die zitting werd een stormvloed aan wetsvoorstellen behandeld voor de feestdagen. Thailand had tot in de jaren 1930 een traditie van het gebruik van marihuana om pijn en vermoeidheid te verlichten.

,,Dit is een nieuwjaarscadeau van de Nationale Wetgevende Vergadering aan de regering en het Thaise volk,’’ zei Somchai Sawangkarn, voorzitter van het wetsvoorbereidend comité tijdens een parlementaire zitting op televisie.

Sommige Thaise advocaten hopen dat de goedkeuring de weg zal effenen voor legalisatie voor recreatief gebruik. ,,Dit is de eerste stap voorwaarts’’, zegt Chokwan Chopaka, een activist bij Highland Network, een groep die strijdt voor legalisatie van cannabis in Thailand.

De drug blijft illegaal en taboe in een groot deel van Zuid-Oost-Azië. In Singapore, Indonesië en Maleisië kunnen marihuanahandelaren de doodstraf krijgen.

  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”