Volledig scherm
De Thaise koning met zijn minnares Sineenat Wongvajirapakdi. © EPA

Thais koningshuis publiceert foto’s van minnares koning Rama X in sport-bh

Het Thaise koninklijk paleis heeft diverse foto’s gepubliceerd van de officiële bijvrouw van de koning van Thailand, Rama X. De beelden geven een zeldzaam inkijkje in de Thaise monarchie, die normaal gesproken vrij afgeschermd is van de buitenwereld.

De 34-jarige voormalige verpleegster, Sineenat Wongvajirapakdi, werd eind juli officieel benoemd als ‘bijvrouw’ van de 67-jarige koning. Op de ongeveer zestig beelden die maandag in lokale media verschenen, is ze te zien in verschillende situaties; met de koning, als piloot, deelnemend aan een militaire oefening en zelfs één in sport-bh. De foto’s veroorzaakten veel ophef in het land.

Een stormloop op de website van het Thaise Bureau van de Hofhouding zorgde ervoor dat de site lange tijd niet bereikbaar was. Nieuwsgierige Thai kregen, wanneer de website bereikbaar was, een hele reeks foto’s te zien van koning Vajiralongkorn en Sineenat. Ook werd een lijvige levensbeschrijving verspreid van de voormalige verpleegster die een rang heeft in de Koninklijke Lijfwacht.

Volledig scherm
Een opmerkelijke foto van Sineenat Wongvajirapakdi in sport-bh. © AFP

De openbaarmaking van de foto’s en een biografie van Sineenat Wongvajirapakdi is vooral opmerkelijk, gezien het gesloten karakter van het Thaise koningshuis. Koning Rama X verschijnt zelden in het openbaar en Thaise media kunnen slechts beperkt over dit soort zaken berichten. Het land kent een strikt verbod op majesteitsschennis. 

Wongvajirapakdi verkeerde al enige jaren in zijn gezelschap maar werd eind juli bij het verjaardagsfeest van de koning opeens formeel benoemd tot ‘koninklijke gemalin’. Die titel was in Thailand in bijna een eeuw niet meer gebruikt omdat de voorgaande koningen het hielden bij één echtgenote. Vajiralongkorn echter niet. Hij trouwde in mei al met Suthida Tidjai, die sindsdien bekend staat als koningin Suthida. Ze is zijn vierde echtgenote en woont in Zwitserland. Koning Rama X heeft zeven kinderen bij zijn drie eerdere vrouwen. Al deze huwelijken eindigden in een scheiding. 

De laatste keer dat een heerser in Thailand er een officiële concubine op nahield, was Rama VI in 1921, toen het land nog het Koninkrijk Siam heette.

Volledig scherm
Sineenat Wongvajirapakdi © EPA
Volledig scherm
Koning Rama X en zijn minnares Sineenat Wongvajirapakdi. © AFP
  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’