Thais voetballertje: 'Ik ben weer beter, ik wil graag KFC'

VideoVoor het eerst sinds hun redding uit het ondergelopen grottenstelsel hebben de twaalf Thaise voetballertjes vanuit het ziekenhuis in Chiang Rai van zich laten horen. In een door het ziekenhuis vrijgegeven video richten ze zich tot de duikers die hen redden en degenen die aan hen dachten. 'Bedankt dat jullie ons hebben gered'. En: 'Ik voel me erg goed'. 

Volledig scherm
Ekarat Wongsukchan, bijnaam 'Bew', laat zien dat hij in goede gezondheid verkeert. © EPA

Op de beelden is te zien hoe de twaalf jongens (met leeftijden variërend van 11 tot en met 16 jaar) en hun trainer Ekapol Chantawong rechtop in hun ziekenhuisbedden zitten, een ziekenhuispyjama aan, mondkapjes over hun mond. 

,,Bedankt dat jullie ons hebben gered", richt Prajak Sutham (Bijnaam‘Note’') zich tot het team van internationale duikers. ,,Ik ben gezond."

De 14-jarige Adul Sam-on, die een cruciale rol speelde toen de duikers de jongens voor het eerst aantroffen in een van de grotten, spreekt in het Engels, ,,Ik voel me erg goed. Dank jullie zeer."

KFC

Volledig scherm
© EPA

Erg gaan vuisten omhoog. De jongens zwaaien, lachen, tekenen wat. Elke keer dat de jongens iets zeggen, laten ze ook weten wat ze graag in het ziekenhuis willen eten. Adul: ,,Ik ben beter, ik wil graag KFC (Kentucky Fried Chicken, red.)." 

Sompong Jaiwong (bijnaam ‘Pong’'): ,,Bedankt aan iedereen van over de hele wereld die ons geholpen heeft. Ik ben gezond en ik wil graag varkensvlees met gebakken ei." Ook de andere jongens wensen traditionele Thaise gerechten.

Ook coach Ekkapol Chantawong komt aan het woord. ,,Dankjewel premier, en alle andere betrokken organisaties, marineduikers en artsen. Ik voel me goed en ben in staat normaal te eten. Ik wil graag gebakken rijst met varkensvlees." 

Ontslag ziekenhuis

Rond hetzelfde moment dat de video werd vrijgegeven, maakte de Thaise minister van Gezondheid bekend dat de jongens aanstaande donderdag uit het ziekenhuis zullen worden ontslagen. Allen zullen dan voldoende zijn aangesterkt en degenen die last hadden van een lichte longonsteking  zijn voldoende hersteld. Ze hebben geen koorts meer en staan onder controle van artsen en psychologen, aldus de minister.

Volledig scherm
Adul Sam-on. © EPA

De jongens en hun coach zaten sinds 23 juni vast in het grottencomplex Tham Luang. Het duurde dagen voordat ze gevonden waren. Zondag werden de eerste vier jongens eindelijk gered. In de twee dagen daarna werden de andere voetballertjes en de coach uit de grot bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.

Volledig scherm
Peerapat Sompiangjai, bijnaam 'Night'. © EPA
Volledig scherm
Trainer Ekapol Chantawong, bijnaam 'Ake'. © EPA
Volledig scherm
© EPA
  1. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.