Volledig scherm
Thaise Navy Seal-duikers tijdens de voorbereiding op de evacuatie van de 12 jongens en hun coach. © Thai Navy Seal

Thaise grot kort na reddingsoperatie volgelopen met water

De redding van de Thaise voetballertjes is maar net goed gegaan: kort nadat de laatste kinderen en hun coach waren geëvacueerd, begaf een waterpomp het. Hierdoor steeg het water in de grot snel en werden enkele reddingswerkers bijna ingesloten.

De duikers waren na de redding van het voetbalteam nog in de grot bezig om hun apparatuur op te ruimen, toen het water plots begon te stijgen. Twee van de kamers die eerder waren leeggepompt liepen nu weer vol met water. De reddingswerkers bevonden zich toen nog op anderhalve kilometer van de uitgang. Iedereen kwam uiteindelijk veilig naar buiten.

De pomp had de afgelopen week continu aangestaan. Om de Thaise jongens uit de grot te redden, moesten honderden miljoenen liters water worden weggepompt. Nu de pomp het begeven heeft, zijn er honderden luchtflessen achtergebleven in de grot.

Goede gezondheid

De twaalf jongens en hun coach zijn in drie dagen tijd allemaal uit de grot gered. Ze maken het goed, aldus artsen van het ziekenhuis waar ze naartoe zijn gebracht. ,,Ze zijn allemaal in goede lichamelijke gezondheid en hebben geen koorts of ernstige infecties. Slechts drie jongens hebben een lichte longontsteking." De goede gezondheid van de jongens zou verklaard kunnen worden doordat ze dicht bij elkaar gebleven zijn en elkaar continu hebben geholpen. 

De voetballers en hun coach zijn de afgelopen twee weken verzwakt en vermagerd: ze vielen allemaal zeker twee kilo af. Ze worden nog even in quarantaine geplaatst uit vrees voor infecties. Familie die langs wil komen moet achter glas blijven. Toch maken ze het naar omstandigheden goed, al riskeren ze nu een 'dubbele psychische klap' door alle aandacht die ze krijgen. 

Kijk hier naar de beelden van de reddingsoperatie: