Volledig scherm
Twee geredde voetballertjes uit de grot in Thailand willen nu ook duiker worden bij de marine. © EPA

Thaise grotjongens willen na redding nu duiker bij marine worden

Twee van de jonge Thaise voetballers die vorig jaar door duikers gered werden uit een ondergelopen grot willen zelf duiker bij de marine worden.

De 15-jarige Prajak Sutham zei vandaag tijdens een persconferentie dat hij zijn land wat terug wil geven door zich bij de duikeenheid van de marine aan te sluiten. ,,Bovendien zien die officieren er heel cool uit.‘’

Bij de reddingsactie van een Thais voetbalteam uit een grot werden vorig jaar duikers ingezet. De reddingsactie was spectaculair en dagenlang wereldnieuws. Maar de redding was niet geheel zonder gevaar. De duikers moesten gevaarlijke manoeuvres uitvoeren. Ervaren Nederlandse grotduikers benadrukten al dat een reddingsoperatie als deze zelfs voor mensen met tientallen jaren ervaring niet zonder gevaar is en er altijd iets mis kan gaan. Uiteindelijk is er bij de reddingsactie ook een duiker overleden.  

Ingesloten in grot

Door hevige regenval, en de daarmee gepaard gaande vloedgolf aan water, werd het voetbalteam op zaterdag 23 juni vorig jaar steeds verder de gangen van een grot in gedreven. Een internationaal team van reddingswerkers en Thaise Navy Seals wist de jongens na tien dagen te bereiken. Eén duiker raakte daarbij in ademnood en overleed. Pas na zeventien dagen konden de laatste voetballers uit de grot worden gehaald.

Netflixserie

Na de redding vocht Hollywood om de rechten om de redding te verfilmen. Streamingdienst Netflix bereikte vorig maand een overeenstemming met de Thaise overheid  over de vergoeding die de twaalf geredde voetballertjes en hun coach krijgen voor hun medewerking aan de miniserie. De grotjongens en de trainer krijgen ieder een bedrag van omgerekend 85.000 euro.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.