Thaise IND: gevluchte Saoedi (18) wordt niet tegen haar wil weggestuurd

video + updateDe vrouw uit Saoedi-Arabië die haar familie ontvluchtte omdat haar leven in gevaar zou zijn en strandde in Thailand, zal niet tegen haar wil ergens naartoe worden gestuurd. Dat zegt de Thaise Immigratiedienst. Medewerkers van het VN-Vluchtelingenbureau hebben Rahaf Mohammed al-Qunun (18) vanmiddag gesproken. Ze heeft inmiddels een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen.

De Saoedische vluchteling sloot zichzelf gisteren op in een hotelkamer op de luchthaven van Bangkok. Dit om uitzetting te voorkomen. Ze ontvluchtte haar familie tijdens een vakantie in Koeweit, nam het vliegtuig richting Australië - waarvoor ze een visum heeft en waar ze asiel hoopte te krijgen - maar werd gisteren tegengehouden tijdens een tussenstop op de luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok.

Een Saoedische official zou haar paspoort in beslag hebben genomen op verzoek van de Saoedische regering maar de Thaise autoriteiten spreken dat tegen. Volgens hen had Al-Qunun niet de juiste papieren bij zich voor Australië en probeert ze te ontsnappen aan uithuwelijking.

Een Thaise mensenrechtenadvocaat tekende beroep aan tegen uitzetting van de Saoedi maar dat werd vanmorgen verworpen door een rechtbank in Bangkok. Daarmee staat uitzetting in theorie open maar volgens het hoofd van de Thaise Immigratiedienst zal de Saoedische vluchteling voorlopig niet tegen haar wil ergens naartoe worden gestuurd. Generaal-majoor Surachate Hakparn verklaarde dat hij vandaag nog met officials van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) zou spreken over een bezoek aan Al-Qunun.  

VN

Dat bezoek heeft inmiddels plaatsgevonden, meldt de UNHCR in een verklaring. ‘De ontmoeting was bedoeld om de behoefte aan internationale vluchtelingenbescherming van Rahaf Mohammed al-Qunun te beoordelen en een onmiddellijke oplossing voor haar situatie te vinden.’ 

Inmiddels heeft de vrouw een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. De UNHCR zorgt voor haar, maar het is niet duidelijk of de Saoedische vrouw internationale bescherming nodig heeft. ‘Om redenen van vertrouwelijkheid en bescherming doen wij geen mededelingen over de inhoud van het gesprek’, luidt het.  

De VN-Vluchtelingenorganisatie bepleit naar eigen zeggen consequent dat vluchtelingen en asielzoekers die daadwerkelijk of mogelijk internationale bescherming behoeven, niet kunnen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dit vanwege het principe van non-refoulement. Dat is een basisbeginsel in internationaal recht. Het verbiedt het terugsturen van asielzoekers en vluchtelingen naar landen waar ze vervolging te vrezen hebben vanwege ras, godsdienst of politieke overtuiging, óf omdat zij tot een bepaalde sociale groep behoren of een bepaalde nationaliteit hebben. 

‘Dit principe wordt erkend als internationaal gewoonterecht en is ook verankerd in verdragsverplichtingen van Thailand’, aldus het VN Vluchtelingenbureau. 

Levensgevaar

Volgens Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur van Human Rights Watch, moet Thailand Rahaf Mohammed al-Qunun haar paspoort teruggeven en haar reis naar Australië laten voorzetten. ,,Ze heeft een geldig Australisch visum’’, zei hij tegen persbureau AP. Het belangrijkste is volgens dat ze niet teruggestuurd wordt naar Saoedi-Arabië. ,,Ze mag niet opnieuw in gevaar worden gebracht.”

Al-Qunun zegt dat haar leven in gevaar is als ze wordt uitgezet naar Koeweit om te worden herenigd met haar familie. Die kan haar bestraffen voor haar vlucht, in Saoedi-Arabië een ‘morele’ misdaad waarvoor iemand gedood kan worden bij wijze van eerwraak. Volgens de 18-jarige vrouw wordt ze geestelijk en lichamelijk stelselmatig mishandeld door haar familie omdat ze te westers zou zijn. 

Vergelijkbare zaak

De zaak van Rahaf Mohammed al-Qunun doet denken aan die van haar landgenote Dina Ali Lasloom (24). Zij ontvluchtte Saoedi-Arabië in april vorig jaar en werd onderweg naar Australië gearresteerd op de luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Dat zou gebeurd zijn op last van de Saoedische ambassade in het land. Ook haar paspoort werd ingenomen. Ali Lasloom smeekte eveneens om hulp in filmpjes op Twitter en zei te vrezen voor wraak door haar familie. 

Desondanks werd ze op 11 april 2017 op het vliegtuig naar haar vaderland gezet, begeleid door twee ooms. Medereizigers verklaarden tegenover persbureau Reuters te hebben gezien dat een jonge vrouw schreeuwend naar het vliegtuig was gedragen door drie mannen met Arabisch uiterlijk. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Right Watch verliet Ali Lasloom het toestel in Ryadh niet met de medepassagiers. Wat er met de vrouw gebeurde, is niet bekend. 

Volledig scherm
Rahaf Mohammed Alqunun in haar gebarricadeerde hotelkamer op de luchthaven van Bangkok. © AP
  1. ‘Schutter (16) school Californië plande zijn aanval: Hij telde zijn kogels’

    ‘Schutter (16) school Californië plande zijn aanval: Hij telde zijn kogels’

    De 16-jarige jongen die gisteren het vuur opende op de Saugus High School in Santa Clarita, Californië, had zijn aanval vermoedelijk goed gepland. Dat heeft de politie zojuist bekend gemaakt. Agenten komen tot die aanname omdat de jonge schutter de kogels telde die hij afvuurde. Met de allerlaatste schoot hij zichzelf door zijn hoofd. Bij de schietpartij kwamen twee kinderen om het leven. De schutter en drie anderen raakten gewond.