Volledig scherm
Yingluck Shinawatra werd eerder al gearresteerd en gevangen gezet door het leger, dat een staatsgreep pleegde in het Aziatische land. © ANP

Thaise oud-premier Yingluck officieel afgezet

De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra is door een benoemd 'parlement' officieel uit haar functie gezet. Ze mag vijf jaar lang geen politiek ambt bekleden en wordt strafrechtelijk vervolgens wegens plichtsverzaken en corruptie waar ze tien jaar cel voor kan krijgen.

Yingluck werd in 2011 premier nadat haar partij de verkiezingen had gewonnen. Ze werd echter in mei 2014 vlak voor een militaire staatsgreep door het grondwettelijke gerechtshof aan de kant gezet omdat haar regering veel te veel geld voor rijst aan boeren zou hebben betaald. Dat kostte de Thaise staat een vermogen.

De raad die haar vandaag officieel uit haar functie heeft ontheven, heet de Nationale Wetgevende Assemblee (NLA). Die bestaat uit 220 leden die zijn benoemd door couppleger en huidig premier Prayuth Chan-ocha. Ongeveer honderd leden zijn militairen of ex-militairen.

Prayuth Chan-ocha's regeringsploeg heeft de aanhangers van Yingluck gevraagd niet naar Bangkok te komen om te protesteren. Yinglucks aanhang is vooral afkomstig van buiten de hoofdstad.

  1. Amerikaanse autoriteiten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    Amerikaan­se autoritei­ten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    De Amerikaanse toezichthouder National Transportation Safety Board concludeert in een rapport dat de dodelijke crash met een Tesla Model X in maart 2018 onder meer te wijten is aan een afgeleide bestuurder én beperkingen van de Autopilot. Tesla en Apple, dat de smartphone leverde waardoor de bestuurder is afgeleid, krijgen er in het rapport van langs.