Volledig scherm
PREMIUM
Beelden uit de documentaire Ghostfleet over het werk van Patima. © Sundance

Thaise Patima redt duizenden slaven uit klauwen van de vismaffia

Patima is een hedendaagse heldin. Ze stelt de slavernij aan de kaak die in de Thaise visindustrie nog welig tiert en wist bijna drieduizend mensen te redden uit de klauwen van de vismaffia. De mensenrechtenstrijd-ster was onlangs in Nederland voor een documentaire.

Hij dacht een avondje te gaan stappen in Bangkok. Een meisje bood hem een drankje aan. In een film volgt nu zo'n scène waarin alles gaat draaien. Meestal geen goed teken. Ook niet voor Tun Lin (toen 14 jaar oud). Toen hij wakker werd, schommelde zijn bed. Niet omdat hij nog dronken was, maar omdat hij zich op volle zee bevond. Gevangen op een vissersschip. Het duurde even voordat Tun Lin uit Burma zich realiseerde wat er was gebeurd. Ze hadden hem bedwelmd, ontvoerd en ondertussen was hij ook verkocht. Tun Lin was eigendom geworden van een kapitein en werd gedwongen veertien jaar als slaaf te werken op een fabrieksschip dat zelden afmeerde.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.