Volledig scherm
Dennis Wielaard (2e van links) met politiemensen in Pattaya. © Pattaya Police

Thaise politie: ‘nepvermissing’ Nederlander dupeert imago eiland

De politie in Thailand is ‘not amused’ over het verhaal van de als vermist opgegeven Nederlander die gisteren gezond en wel werd teruggevonden. Diens laatst bekende verblijfplaats was volgens de familie Koh Tao, maar Dennis Wielaard (45) uit Den Haag is nooit op dat eiland geweest.

Dat zegt de chef van de immigratiepolitie in Surat Thani, de provincie waartoe Koh Tao behoort. ,,De Nederlander verklaarde tegenover onze collega’s in Pattaya, die hem zondag opspoorden in een hotel, dat hij tegen zijn vriendin had gezegd Koh Tao te willen bezoeken. Niet dat hij daar verbleef.”  

Wielaards vader plaatste zaterdag op Facebook een opsporingsbericht voor zijn zoon. Daarin stond dat diens laatst bekende verblijfplaats Koh Tao was. Op dat eiland zou Dennis op 14 oktober hebben gezeten tijdens zijn laatste contact via whatsapp met zijn vriendin. 

Op basis van het Facebook-bericht, dat massaal werd gedeeld en ook de Thaise politie bereikte, lanceerde de politiechef in de provincie Surat Thani een grootscheepse zoekactie. Die bleef zonder resultaat. Speurwerk van de immigratiepolitie in Pattaya leerde waarom.   

Verkeerde informatie

De collega's in de zuidelijke provincie Surat Thani zijn ‘not amused’, blijkt. ,,Wij zullen Wielaards vader, familie en de Nederlandse ambassade informeren over de verkeerde informatie", zegt politiechef Wanchana Bowornboon in Thaise media. 

De ‘nepvermissing’ op Koh Tao volgde op wat de plaatselijke politie noemt een ‘nep-verkrachtingsclaim’ op het eiland. Dat geldt als hét duik- en snorkelparadijs van Thailand. Een politieofficier reageerde zaterdag woedend op Facebook. Volgens hem was het verhaal over de vermiste Nederlander voor een aantal media, waaronder een bekende nieuwssite beheerd door een Thai in het buitenland, aanleiding de reputatie van Koh Tao opnieuw te besmeuren.

Mysterieuze overlijdensgevallen 

De mysterieuze dood van zeven jonge expats en toeristen houden het Thaise eiland Koh Tao al vijf jaar in zijn greep. Het laatste slachtoffer is Bernd Grotsch (47) uit Ingolstadt, een van de meest bekende buitenlandse ondernemers in Koh Tao. De Duitser leidde met succes motorzaak “Lederhosen Bikes” tot zijn levenloze lichaam op 17 juni dit jaar werd ontdekt in een huis in de jungle bij Mae Haad.

De nabestaanden kregen volgens binnen- en buitenlandse media tot op heden geen doodsoorzaak te horen, alleen vage verklaringen van de politie en vermoedens van een mogelijk overlijden door een slangenbeet (Grotsch hield slangen) of hartfalen zonder ondersteunend bewijs. Zijn gezin accepteert deze hypothesen niet zonder concreet medisch bewijs.