Volledig scherm
Het optreden, in T-shirt met Nazi-opdruk en de handen in de lucht, zorgde voor grote ophef. © Screenshot/TRUE ID TV

Thaise popster in tranen na dragen van T-shirt met hakenkruis

Een optreden van de populaire Thaise meidengroep BNK48 heeft vrijdag, twee dagen voor de internationale Holocaustherdenking, voor een schandaal gezorgd. Een van de popsterretjes, zangeres Pichayapa ‘Namsai’ Natha, droeg tijdens de show een T-shirt met daarop een nazivlag. Compleet met hakenkruis.

Volledig scherm
Pichayapa maakte in tranen haar excuses via Instagram. © Instagram/bnk48allstory

De Israëlische ambassade in Thailand reageerde geschokt na de uitzending op vrijdag. ,,Het tonen van nazisymbolen door de zangeres van de band heeft wereldwijd de gevoelens van miljoenen, waarvan familieleden door de nazi’s zijn vermoord, gekrenkt’’, las het bericht op Twitter.

Terwijl gisteren wereldwijd herdenkingsceremonies werden gehouden, ter nagedachtenis aan de zes miljoen, veelal Joodse, slachtoffers van Hitlers vernietigingskampen, maakte Pichayapa in tranen haar excuses. De 19-jarige vocaliste vroeg in een videoboodschap om vergeving voor haar harteloze daad. Ze zou het shirtje uit ‘onwetendheid’ hebben aangetrokken.

Huilend op de knieën

Smadar Shapira 🇮🇱 on Twitter

2/2 Presenting Nazi symbols by the band's singer, hurt the feelings of millions around the world, whose relatives were murdered by the Nazis. @IsraelinTH

In het filmpje, dat ook op Instagram werd geplaatst, valt de zangeres huilend op haar knieën. ,,Ik wil dat dit een voorbeeld is voor iedereen’’, liet Pichayapa weten. ,,Vergeef het me alsjeblieft en geef me advies, zodat ik me in de toekomst als een goede volwassene kan gedragen. Ik beloof dat dit nooit meer zal gebeuren.’’ 

Het management van het bandje BNK48, dat meer bekendheid geniet door slimme marketing dan door de muzikale capaciteiten, heeft eveneens zijn verontschuldigingen aangeboden en zegt ‘per ongeluk voor afgrijzen te hebben gezorgd bij hen die lijden onder de historische misdaden’. Gisteren bood Pichayapa, samen met haar manager, de Israëlische ambassadeur persoonlijk excuses aan. Er is afgesproken dat de band een ‘historische bijscholing’ gaat volgen.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Pichayapa zou het T-shirt uit onwetendheid hebben aangetrokken en was na afloop in tranen. © Screenshot/TRUE ID TV

Onwetendheid over Holocaust

Hoewel de swastika in Azië van oudsher als symbool van geluk en voorspoed wordt gezien, komt het in Thailand regelmatig voor dat het door de Nazi’s gebruikte hakenkruis als vormgevingselement of komisch rekwisiet wordt gebruikt. Onwetendheid over de Holocaust en de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog liggen ten grondslag aan het gevoelloos gebruik van de symbolen. 

Sommige Thai reageren dan ook verrast op Pichayapa's bericht en zeggen: ,,Ik ben over de veertig en weet niets over dit onderwerp’’, schrijft Prasit Rudeekriengkrai. ,,Toen ik het T-shirt zag, dacht ik niet dat het een probleem zou zijn.’’ ,,Wat verwacht je ook’’, merkt een ander op. ,,Op school wordt ons alleen over Thailand en de oorlogen in Myanmar geleerd’’.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Pichayapa heeft met de Israëlische ambassadeur afgesproken dat haar band een historische bijscholing gaat doen. © Screenshot/TRUE ID TV

Nazi-symbolen als decoratie

In het verleden zorgden bars, restaurant, motels en kledingmerken voor ophef door het decoratief gebruik van swastika's en afbeeldingen van Adolf Hitler. Ook waren er incidenten waarbij studenten, in toneelstukjes, kunstwerken en ceremonies, Nazi-symbolen en -rituelen gebruikten, waaronder het brengen van de beruchte Hitler-groet.

In 2011 kwam een katholieke school in het nieuws, omdat studenten tijdens een parade Nazi-uniformen droegen. Bangkoks prestigieuze universiteit Chulalongkorn moest zich in 2013 publiekelijk verontschuldingen nadat studenten voor een eindexamenfeest een levensgrote muurschildering van Hitler hadden gemaakt.

Lees verder onder foto

Volledig scherm
Pichayapa Natha en haar manager bieden de Israëlische ambassadeur in Thailand hun verontschuldigingen aan. © AFP

Vaker ophef in Azië

Maar ook in andere Aziatische landen komen incidenten met Nazi-garnituur voor. Vorig jaar moest het management van de Zuid-Koreaanse popgroep BTS door het stof, nadat een bandlid een T-shirt droeg met daarop de afbeelding van een atoomontploffing. Een ander lid van BTS stond op foto's met een nazi-embleem op zijn pet. Ook zwaaiden bandleden tijdens concerten met vlaggen waarop een swastika stond afgebeeld. 

In 2016 was het in Japan de 20-koppige meidengroep Keyakizaka46 die voor een rel zorgde, weet nieuwssite NDTV.com. Tijdens een optreden droegen de meisjes zwarte jurkjes die veel weg hadden van legerjassen, voorzien van zwarte capes en een officierspet met daarop een Duitse rijksadelaar, zoals die door de Nazi's werd gebruikt.

สงสารน้ำใสวะ ไม่รู้จะพูดยังไงดี แต่เอาเป็นว่าสู้ๆๆ 😭😢 #bnk48 #namsaibnk48

6,479 Likes, 104 Comments - BNK48AllStory (@bnk48allstory) on Instagram: "สงสารน้ำใสวะ ไม่รู้จะพูดยังไงดี แต่เอาเป็นว่าสู้ๆๆ 😭😢 #bnk48 #namsaibnk48"

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.