Volledig scherm
De Britse koningin Elizabeth heeft traditiegetrouw aan het eind van het jaar vele bekende en onbekende landgenoten gedecoreerd. © AFP

‘The Queen’ riddert Britse redders van Thaise voetballertjes

Zeven Britse duikers die eerder dit jaar op spectaculaire wijze twaalf Thaise voetballertjes redden uit een grot in Thailand, ontvangen van de Britse koningin Elizabeth een hoge onderscheiding. Drie van hen worden geridderd, vier anderen krijgen burgelijke decoraties. 

De duikers Joshua Bratchley, Connor Roe en Vernon Unsworth ontvangen van koningin Elizabeth een ridderorde voor de belangrijke rol die ze speelden in de bevrijding van de groep Thaise jongens uit de grot waarin ze waren komen vast te zitten. Richard Stanton en John Volanthen, die als eerste bij de jongens waren, Christopher Jewell en Jason Mallinson ontvangen burgelijke onderscheidingen voor hun getoonde moed en dapperheid.

Volledig scherm
De duikers Chris Jewell, Connor Roe, Jim Warny en Rob Harper, die hielpen bij de bevrijding van de Thaise jongetjes uit de grot. Jewel, Roe en vijf anderen ontvangen daarvoor een koninklijke onderscheiding. © AFP

Twiggy ‘dame’

Volledig scherm
Twiggy. © AP

Ook het model Twiggy en Michael Palin, voormalig lid van het comedygezelschap Monty Python en daarna documentairemaker, ontvangen koninklijke ridderordes in de jaarlijkse Britse ‘lintjesregen’.

Twiggy is door koningin Elizabeth onderscheiden met een damehood, een koninklijke ridderorde. Lesley Hornby (69), zoals Twiggy in het echt heet, krijgt de prijs voor haar werk in de mode- en kunstwereld en haar inzet voor goede doelen, zo meldt de BBC.

Michael Palin (75) is het eerste lid van het legendarische comedygezelschap Monty Python dat deze hoge onderscheiding krijgt. Na zijn comedycarrière legde hij zich toe op het maken van cultuur- en reisprogramma’s op de Britse televisie.

Volledig scherm
Michael Palin in Brazilië voor een van zijn reisprogramma's. © BBC

Ook Gareth Southgate, de bondscoach van het Engelse voetbalteam, en aanvoerder Harry Kane kregen een onderscheiding. Zij haalden met hun ploeg de halve finales van het WK voetbal, waar Engeland uiteindelijk als vierde eindigde.

Op 1 januari krijgen meer dan 1100 Britten, zowel bekende als onbekende, hun onderscheiding uitgereikt.