Volledig scherm
'UFO' © epa

The ufo-files: de wensballon is out there...

In 2009 werden er in Groot-Brittannië aanmerkelijk meer meldingen van ufo's gedaan dan in de jaren daarvoor. Maar in het grootste deel van de gevallen bleek het te gaan om zwevende lampions met een kaarsje. Dat blijkt uit vandaag vrijgegeven bestanden van het Britse ministerie van Defensie.

Volledig scherm
Brief van een schoolkind, dat vreemde lichten zag. © National Archive / YouTube

Meer dan een halve eeuw heeft de Britse Defensie alle ufo-meldingen van de Britse bevolking bijgehouden, en vragen van burgers over buitenaardse wezens beantwoord. In 2009 kwam het ministerie tot de conclusie dat het een verspilling van tijd en geld was, en werd deze bijzondere hotline gesloten. Al die jaren heeft geen enkele melding geleid tot de ontdekking van het bestaan van buitenaards leven.

Maar helemaal waardeloos was het meldpunt niet, want het heeft een heleboel vermakelijke anekdotes opgeleverd. Dat blijkt uit de documenten die de twee ambtenaren die de dienst bestierden hebben vrijgegeven. Vandaag werd de tiende en laatste groep bestanden gepubliceerd: 25 'ufo-files' die de jaren 2007 tot en met 2009 beslaan. Het ministerie  heeft sinds 1967 met regelmaat nieuwe bestanden vrijgegeven. Vóór die tijd werden de files telkens na vijf jaar vernietigd.

Waarnemingen
The Telegraph heeft een aantal van die opmerkelijke waarnemingen uitgelicht. Zoals een 'bijna-botsing' tussen een politiehelikopter en een 'ufo' boven Birmingham (officieel onderzoek daarnaar heeft geen duidelijkheid opgeleverd), een gepensioneerde luitenant van de Britse luchtmacht die zegt een ufo op de radar te hebben waargenomen, en een zwevende ufo boven het Britse parlementsgebouw.

The Guardian haalt een melding uit december 2007 aan, waarin twee clusters van amberkleurige, oranje en witte lichten in driehoeksvorm worden beschreven. Ze zouden zich schommelend 'als een veer of een kurk op water' hebben voortbewogen boven Wales. En er was een beller die even wilde laten weten dat hij in Carlisle samenwoonde met een alien. Een man uit Cardiff meldde dat buitenaardse wezens zijn hond, auto en tent hadden meegenomen terwijl hij in 2007 met vrienden aan het kamperen was.

Close encounters
Saillant detail: in het jaar dat de 'ufo-desk' werd gesloten, kwam het op één na hoogste aantal ufo-meldingen binnen: 643. Dat is drie keer zo veel als het jaar ervoor (208) en veel meer dan de zeven jaren dáár weer voor, toen het gemiddelde vrij stabiel op 150 lag. Het recordaantal meldingen (750) stamt uit 1978, toen de film Close Encounters of the Third Kind uit kwam.

Het groeiende aantal meldingen van de laatste paar jaren wordt overigens toegeschreven door de toenemende populariteit van Chinese lampions, ook wel bekend als Thaise lampions of wensballonnen. Circa tweederde van alle meldingen uit 2009 kan aan deze lampions, die samen met een brandende kaars in de lucht worden opgelaten, worden toegeschreven. Ze worden vooral in de zomermaanden gerapporteerd en vaak omschreven als formaties van oranje lichten. Niet alleen burgers doen dergelijke meldingen: er was ook een geval waarin een groep patrouillerende soldaten een aantal wensballonnen aanzag voor ufo's.