Volledig scherm
Journalist Jamal Khashoggi © AFP

The Washington Post publiceert laatste column Khashoggi

The Washington Post heeft alsnog de laatste column gepubliceerd van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. De Amerikaanse krant heeft expres lang gewacht met publicatie omdat werd gehoopt dat de journalist zou terugkeren. 

,,We hebben moeten accepteren dat hij niet meer terugkomt. Het gaat niet meer gebeuren", schrijft de krant. Khashoggi breekt in het artikel een lans voor de vrijheid van meningsuiting in Arabische landen. Hij stelt dat tijdens de Arabische Lente in 2011 werd gehoopt op meer vrijheid in Arabische landen. Die hoop zou grotendeels tevergeefs zijn gebleken. In veel landen zijn omstandigheden nog repressiever dan voorheen.

Omdat de internationale gemeenschap niet ingrijpt, hebben Arabische regeringen volgens Khashoggi 'de vrije hand gekregen om de media in toenemende mate het zwijgen op te leggen'. Daardoor blijven inwoners volgens hem verstoken van relevante informatie.

The Post schrijft de column te hebben ontvangen van de vertaler van Khashoggi. De tekst is volgens Attiah 'een perfecte weergave van zijn toewijding aan en passie voor vrijheid in de Arabische wereld. En voor die vrijheid gaf hij kennelijk zijn leven.'

Moord

Khashoggi werd niet verhoord, aldus anonieme bronnen die op de hoogte zijn van de voorlopige resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van de dissidente journalist. Hij werd meteen in elkaar geslagen, gedrogeerd en gedood door Saoedische agenten die kort daarvoor in Istanbul waren aangekomen.

De column van Khashoggi is hier te lezen

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.