Volledig scherm
Theresa May. © Getty Images

Theresa May moet nu luisteren

Britse parlementariërs lopen de deur plat in Downing Street, waar premier Theresa May gesprekken voert met politieke tegenstanders. Inzet: een meerderheid in het parlement voor een brexitplan.

Volledig scherm
Jeremy Corbyn. © EPA

Nadat de Britse premier afgelopen dinsdag gigantisch verloor in de stemming over haar brexitdeal zit ze muurvast. In een poging de impasse te doorbreken, is May druk in gesprek met zij die het akkoord verwierpen. De kleinere oppositiepartijen SNP, Plaid Cymru, de Liberal Democrats en de Green Party kwamen de afgelopen dagen al langs. Ook gedoogpartner DUP mocht zijn zegje komen doen, net als criticasters uit de eigen Conservatieve Partij.

Grote afwezige is Labourleider Jeremy Corbyn: hij weigert met May in gesprek te gaan. Hij eist dat zij eerst het zogenoemde no deal-scenario - een brexit zonder akkoord - van tafel veegt. Corbyn wil ook dat zijn partijgenoten zijn voorbeeld volgen. Die starre houding valt niet bij iedereen van Labour goed. ,,In het verleden ging hij zonder voorwaarde in gesprek met Hamas, Hezbollah en president Assad'', zei parlementariër Mike Gapes. ,,Hij kan ook gewoon gaan en argumenten tegen een no deal uiteenzetten. Als we in het parlement, de regering en de oppositie de dialoog niet aangaan, komen we niet uit deze nationale crisis.''

Grootste probleem

Mays grootste probleem is dat de 423 parlementariërs die tegen haar akkoord stemden sterk van mening verschillen over hoe het verder moet. Een no deal, een tweede referendum, nieuwe verkiezingen, de huidige deal aanpassen: al die opties hebben steun van groepen parlementariërs. Het scenario waar nu veel over wordt gespeculeerd, is een nieuwe deal of een sterk aangepaste versie van de deal die er nu ligt. Daarin zouden de Britten na uittreding in de douane-unie blijven, en misschien zelfs in de interne markt: een zachtere brexit. Het lidmaatschap van de douane-unie heeft May tot nu altijd uitgesloten, een van haar beruchte rode lijnen. Maar ze zit nu in zo'n lastig parket dat ze mogelijk toch moet zwichten als blijkt dat dat haar een meerderheid kan opleveren in het parlement.

Dat zou wel zo goed als zeker een oorlog in haar eigen partij ontketenen. Voor brexiteers is zo'n deal onverteerbaar: in de douane-unie kan je niet op eigen houtje handelsakkoorden sluiten met derde landen, terwijl dat juist de grote prijs was voor veel brexit-voorstanders. Ook moet je je dan nog steeds aan allerlei EU-regelgeving houden.