Volledig scherm
PREMIUM
Dader Tom Stranger en slachtoffer Thordis Elva. © Glenn Hunt

Thordis werd verkracht toen ze 16 was. Jaren later verzoende ze zich met haar belager

#metooThordis Elva werd verkracht toen ze 16 was. Jaren later confronteerde ze haar belager niet alleen met wat hij heeft gedaan, ze trad uiteindelijk ook met Tom Stranger naar buiten om hun verhaal over misbruik én verzoening te delen. ,,Ik vier #metoo.''

Quote

Ik schaamde me voor wat er was gebeurd

Sinds die ene avond weet ze hoeveel seconden er in twee uur zitten. Het zijn er 7.200. Thordis Elva uit IJsland telde ze, terwijl Tom Stranger haar verkrachtte. Weken erna liep ze nog mank. Ze kenden elkaar nog maar net, hij was haar vriendje. De reddende engel ook, eerder die avond, toen de eerste rum die ze ooit dronk haar naar het hoofd steeg op het kerstbal van school. Tom, de leuke uitwisselingsstudent uit Australië, hielp haar naar huis, haar kamer, haar met knuffels gevulde bed, en hielp haar de vernieling in.

De 7.200 seconden achtervolgden Thordis, ook toen de fysieke schade genezen was en Tom alweer jaren terug was in Australië. Altijd was die ene winteravond dichtbij, vooral als het stil werd. Dan barstte ze haast uit elkaar door de herinneringen, maar nooit sprak Thordis over wat haar was overkomen. Ze maakte zichzelf verwijten. ,,Ik schaamde me voor wat er was gebeurd.'' Tot ze niet meer kon zwijgen, een pen pakte en begon te schrijven. Naar Tom.

En hij schreef terug. Hij kon niet anders. De woorden van Thordis lieten Tom ten volle begrijpen hoeveel pijn hij had veroorzaakt, door te denken dat hij na het uitgaan recht zou hebben op haar lichaam. 'Thordis, ik weet niet waar ik moet beginnen. Toen ik je naam zag, werd mijn ruggengraat koud. Geloof me als ik zeg dat ik niet ben vergeten wat ik heb gedaan.' Het was gemakkelijker geweest als ze hem had gehaat, om zijn daden die ook hem nog altijd achtervolgden.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma
    Update

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.