Volledig scherm
Matteo Salvini, voormalig vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken van Italië, verklaarde dat zijn Lega-partij tegen kweek of verkoop van drugs blijft. © REUTERS

Thuiskweek cannabis voortaan legaal in Italië

Italianen mogen voortaan thuis op kleine schaal cannabis kweken voor eigen gebruik. Dat heeft het Italiaanse hooggerechtshof bepaald. De uitspraak van het hof dateert van eerder deze maand, maar werd nu pas bekendgemaakt tijdens een debat in het parlement.

De beslissing zorgde voor politieke verdeeldheid. De conservatieve partijen zijn tegen elke legalisering van alle soorten drugs. ,,Drugs berokkenen schade, we blijven tegen kweek of verkoop in winkels", zei Matteo Salvini, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier van de rechtse Lega-partij in een reactie. Maar een senator van de regerende 5-Sterrenbeweging begroette de uitspraak met grote instemming.

Het gebruik van cannabis is onder bepaalde voorwaarden legaal sinds het Italiaanse parlement daar 2016 een wet over aannam.

  1. Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmettingsgevallen
    Liveblog

    Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmet­tings­ge­val­len

    Nederlanders die vanuit de Chinese provincie Hubei geëvacueerd worden, moeten minimaal twee weken op eigen kosten in quarantaine blijven. Nederland onderzoekt verder de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit het Chinese Wuhan te evacueren. Het coronavirus heeft een ongekende chaos veroorzaakt in de miljoenenstad. In China zijn al 106 doden te betreuren. In Nederland is de hoogste waakzaamheid van kracht voor het virus. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.