Tien doden op school VS na schietpartij: 'Schutter durfde geen zelfmoord te plegen'

VideoOp een middelbare school in het Amerikaanse Santa Fe (Texas) heeft vrijdag een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij zijn tien doden gevallen. Ook zijn tien mensen gewond geraakt. De schutter, vermoedelijk een 17-jarige leerling, is inmiddels aangehouden. Er zijn ook explosieven gevonden. 

De vermoedelijke schutter is Dimitrios  Pagourtzis (17). Naast Pagourtzis is er nog iemand aangehouden, meldt de politie. Zijn of haar rol is onduidelijk. De vermeende dader is enkele uren na het bloedbad voor de rechter verschenen. Hij moest kort een aantal vragen beantwoorden, waaronder of hij een door de staat aangewezen advocaat wilde. De rechter besloot tevens Pagourtzis niet op borgtocht vrij mag komen. De tiener zit momenteel in eenzame opsluiting.

De Santa Fe highschool meldde het incident aanvankelijk zelf op haar website. Het schietincident zou tussen 7.30 uur en 7.45 uur plaatselijke tijd plaatsgevonden hebben tijdens een tekenles op de middelbare school.  

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Dimitrios Pagourtzis © Politiefoto

Dader

Zowel persbureau Reuters, AP als andere Amerikaanse media melden op basis van politiebronnen dat een van de opgepakten de  17-jarige Dimitrios Pagourtzis is. Hij zou ook de schoten gelost hebben.  Vlak voor de schietpartij deelde hij een foto op Facebook waarop hij een trui draagt met de woorden ‘Born to Kill’.  Die foto is inmiddels verwijderd. Op Instragram volgt hij diverse wapengerelateerde accounts. Voor hij het vuur opende zou hij 'surprise!' hebben geroepen.

Pagourtzis zou een bescheiden en teruggetrokken jongen zijn die iedere dag in een zwarte trenchcoat en zwarte schoenen naar school kwam.  Hij was een fervent gamer. Vroeger speelde hij football in het schoolteam en danste hij met een groep van de kerk, meldt persbureau AP. Bekenden van Pagourtzis zijn geschokt over zijn betrokkenheid bij de moorden.

De Texaanse gouverneur Greg Abbott noemde de schietpartij 'een van de gruwelijkste aanvallen ooit in de geschiedenis van Texaanse scholen'. Hij zegt dat er explosieven zijn gevonden in het huis van de verdachte, in een auto en in de omgeving van de school.

Volgens Abbott wilde de verdachte eerst zelfmoord plegen, maar zag hij daar later vanaf omdat hij niet durfde. Daarop gaf hij zich over. 

De tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Rouwende leerlingen na de schietpartij © AP

Brandalarm

Persbureau AP citeert scholier Logan Roberds. Hij zegt dat hij in de buurt van het  tekenlokaal was toen hij het brandalarm hoorde en met andere leerlingen het gebouw verliet. Buiten hoorde hij twee luide knallen. Hij dacht aanvankelijk dat iemand hard op een prullenbak sloeg. Er volgden nog drie knallen. ,,Toen zeiden de leraren dat we moesten rennen. O mijn God, dacht ik. Dit is niet nep. Dit gebeurt echt."

Ook de 17-jarige Michael Farina komt aan het woord. Hij dacht dat er een brandoefening aan de gang was. Hij hield de deur open voor een aantal studenten in rolstoelen, toen een leraar van de trap kwam springen. Iedereen moest rennen. ,,Dit is echt", schreeuwde een andere leraar. 

Scholieren schuilden achter een autogarage tegenover de school. Sommigen sprongen over een heg om nog verder weg te geraken, maar Farina vond dat te gevaarlijk. 

Wapendebat

Schietpartijen op Amerikaanse scholen zijn inmiddels een terugkerend fenomeen, die telkens weer tot hevige emoties en discussies leiden. Het incident in Santa Fe is de 22ste schietpartij op een Amerikaanse school dit jaar. Critici leggen de zwartepiet bij het Amerikaanse wapenbeleid, maar de regering wil tot nu toe niet van aanpassing van de wetgeving weten. 

President Donald Trump, die na een dodelijke schietpartij op een middelbare school in Florida nog pleitte voor strengere wapenwetten, omarmde de Amerikaanse wapenlobby eerder deze maand tijdens hun jaarlijkse congres. Hij hield daar een toesprak en beloofde leden dat hun recht om een wapen te dragen gewaarborgd zou blijven. 

Trump heeft in een tweet zijn medeleven uitgesproken. Ook zijn vrouw Melania en vice-president Mike Pence uitten hun condoleances. 

Donald J. Trump on Twitter

School shooting in Texas. Early reports not looking good. God bless all!

The White House on Twitter

We grieve for the terrible loss of life and send our support and love to everyone affected by this absolutely horrific attack. To the students, families, teachers, and personnel at Santa Fe High, we're with you at this tragic hour..." https://t.co/kyjs1tWYUD

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.