Volledig scherm
Een eenzame taxi bij het door de orkaan afgesloten 'Magic Kingdom', Disney World. © AFP

Tienduizenden Amerikanen zonder stroom door 'monster' Matthew

In de Amerikaanse staat Florida zitten meer dan 30.000 huishoudens zonder elektriciteit door de komst van orkaan Matthew. Hoewel de orkaan nog niet aan land is, zijn de hevige winden die er in de nacht van donderdag op vrijdag aan vooraf gaan al genoeg om de stroom uit te laten vallen.

Volledig scherm
Een door de orkaan kapotgeslagen Jezusbeeld in Haïti. © AP

De gouverneur van Florida, Rick Scott, heeft donderdagavond de inwoners nog eens op het hart gedrukt dat de orkaan 'een monster' is en levensgevaarlijk. Zo'n twee miljoen Amerikanen die in het pad van de orkaan wonen hebben de oproep gekregen om te evacueren. In Haïti kwamen eerder deze week honderden mensen om het leven. Na de staat Florida is ook in South Carolina de noodsituatie uitgeroepen. Dat geeft autoriteiten meer bevoegdheden en maakt landelijk geld vrij voor eventueel reddingswerk.

Verschillende attractieparken namen de zeldzame beslissing om uit voorzorg te sluiten. Disney World, Universal Studios en Sea World zijn alle drie enkele dagen dicht. Luchtvaartmaatschappijen hebben massaal vluchten in het zuidoosten van de Verenigde Staten geannuleerd. Matthew is over de Bahama's getrokken en raast langs Florida. Het is niet duidelijk of het oog van de storm in Florida aan land gaat, maar dat maakt voor de gevolgen weinig uit.

Juist boven zee kan de orkaan zorgen voor hoge golven en overstromingen. Meteorologen denken dat de orkaan langs de kust naar het noorden trekt en vervolgens naar de oceaan afbuigt. Er wordt zelfs rekening gehouden met een cirkelbeweging, waardoor Matthew nog eens aan land zou kunnen komen. Inmiddels vormt zich boven Caraïbisch gebied een nieuwe orkaan: Nicole. De stormen krijgen op alfabetische volgorde namen.

De orkaan kan ook gevolgen hebben voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Lokale campagneactiviteiten zijn opgeschort en kiezers kunnen zich tijdens de storm niet registreren: een vereiste voor Amerikanen die in november hun stem willen uitbrengen. Hillary Clinton wilde de aandacht niet laten afpikken door de orkaan en kocht politieke zendtijd in op een 24-weerskanaal. Na kritiek donderdag zag ze af van die beslissing.