Volledig scherm
Belgische media spreken van ‘de grootste klimaatmars ooit’ in België. © Screenshot HLN Live

Tienduizenden bij ‘grootste klimaatmars ooit’ door Brussel

Een protestmars voor een beter klimaatbeleid heeft vanmiddag zo'n 65.000 mensen op de been gebracht in Brussel. Het opkomstcijfer is een inschatting van de Belgische politie. 

De stoet trok van het Noordstation in de Belgische hoofdstad naar het Jubelpark, waar speeches en optredens werden gehouden. Belgische media spreken van ‘de grootste klimaatmars ooit’ in België. 

De bijeenkomst vond niet toevallig plaats aan de vooravond van de internationale klimaattop, die morgen officieel wordt geopend in het Poolse Katowice. Wereldleiders en wetenschappers willen daar concrete maatregelen afspreken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en liever 1,5 graad.

Het openbaar vervoer werkte mee aan de hoge opkomst: spoorwegmaatschappij NMBS had voor de gelegenheid een speciaal kaartje van 5 euro voor mensen die naar de hoofdstad wilden. In het station Brussel-Noord moesten volgens de krant Het Laatste Nieuws treinen tegengehouden worden omdat zich te veel mensen in het station bevonden. Het OV in Brussel zelf was gratis.

Berlijn en Keulen

In aanloop naar de VN-klimaatconferentie is in meer Europese steden gedemonstreerd. Zo betoogden zaterdag tienduizenden mensen in Berlijn en Keulen voor het klimaat en tegen het gebruik van steen- en bruinkool als energiebron. In totaal deden daar volgens de organisatoren 36.000 mensen aan mee.

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.