Volledig scherm
Museumbezoekers op het balkon van museum Tate Modern in het hartje van Londen. © REUTERS

Tiener die 6-jarige van balkon Londens museum gooide bekent moordpoging

Een 18-jarige verdachte heeft voor de rechter in Londen bekend dat hij in museum Tate Modern een 6-jarig jongetje van een balkon naar beneden heeft gegooid. De krant Daily Mail suggereerde dat hij voor psychische problemen werd behandeld. Nu hij de moordpoging heeft toegegeven, wordt hij waarschijnlijk in februari veroordeeld. 

Volledig scherm
Verdachte Jonty Bravery. © AFP

Het jongetje stond op de tiende verdieping van het kunstmuseum. Verdachte Jonty Bravery was destijds 17 jaar, maar wordt als volwassene berecht. Over zijn motief is niets bekend. Eerder is gemeld dat hij een agent verteld zou hebben dat hij iemand iets wilde aandoen om op tv te komen.

Volgens ooggetuige Nancy Barnfield hield de verdachte zich enige tijd op bij het uitkijkplatform van het museum. Hij gedroeg zich vreemd en volgde ook enige tijd de zoontjes van de vrouw. ,,Hij stond daar maar met de handen op zijn rug mensen te bekijken. Toen raakte hij uit mijn zicht en hoorde ik een klap en een schreeuw.’’

Ongekende tragedie

Volledig scherm
De verdachte heeft bekend zijn slachtoffer van het uitkijkplatform te hebben gegooid. © REUTERS

Museumbezoekers die het jongetje zagen vallen, spraken van een ‘ongekende tragedie’. Een ooggetuige vertelde Mirror Online dat ze schrok toen ze een enorme klap hoorde. ,,Ik was op de vijfde etage toen ik opschrok van een hard geluid. Op datzelfde moment hoorde ik een vrouw schreeuwen: dat is mijn zoon.” 

Het jonge slachtoffer viel 30 meter naar beneden op een lager gelegen dakconstructie en is nog steeds in zorgelijke toestand en nauwelijks hersteld van hersenbloedingen, gebroken ledematen en een gebroken ruggengraat. De vraag is of het kereltje helemaal herstelt.

Moeizaam herstel

Het Franse jongetje lag maandenlang op de Intensive Care en kan nog steeds niet praten of bewegen, op het maken van enkele gebaren na. Ook eten lukt niet. Er is voor zijn moeizame herstel via een inzamelingsactie op internet al meer dan 150.000 euro bijeengebracht.

Volgens de ouders van het ventje ligt hij, na uit het ziekenhuis te zijn ontslagen, op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”

Volledig scherm
Ambulance en politiewagens voor het Tate Modern na de val van het jongetje. © AP