Volledig scherm
© RV

Tiener die ontvoerd werd door ‘verliefde’ leraar confronteert hem in rechtszaal

Een Amerikaanse leraar heeft 20 jaar cel gekregen voor de ontvoering van een leerlinge op wie hij verliefd was. Tad Cummins (52) verdween in maart 2017 met Elizabeth Thomas, toen 15. Het meisje werd 38 dagen later teruggevonden in een blokhut, bijna 3.000 kilometer verderop. Gisteren confronteerde ze hem huilend in de rechtszaal met wat hij gedaan had.

Volledig scherm
© AP

Elizabeth had Cummins leren kennen op school in Tennessee, waar hij haar bijles gaf. De leraar voelde zich tot haar aangetrokken en misbruikte zijn rol om het vertrouwen van het meisje te winnen. En op zeker moment begon hij haar te kussen.

Elizabeth wilde dat niet, maar durfde er niemand over te vertellen. Een andere leerling had echter gezien wat er aan de hand was en rapporteerde het bij de directie. Daarop werd Cummins in januari 2017 geschorst. Twee maanden later zette hij een drastisch plan in werking. Hij besloot dat hij er samen met Elizabeth vandoor zou gaan. En op 13 maart 2017 ontvoerde hij haar.

Op de dag dat hij verdween, liet hij een briefje achter voor zijn vrouw. Daarin stond dat er een tijdje tussenuit ging ‘om zijn gedachten op een rijtje te zetten’. Hij nam 4.000 euro op en haalde een medicijn tegen erectiestoornissen af.

Blokhut in de bossen

Volledig scherm
© AP

Ondank een grootschalige zoekactie duurde het 38 dagen eer het meisje gevonden was. De doorbraak in de zaak kwam er na een tip. Iemand bleek de leraar en het meisje gezien te hebben in een blokhut in de bossen van Californië. Later vertelde ze tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News dat haar leraar ermee gedreigd had dat hij zichzelf van kant zou maken als ze het waagde om te vluchten. En daarom bleef ze bij hem.

Tijdens het proces van de man kwam Elizabeth ook aan het woord. Ze had een verklaring voorbereid waarmee ze zich rechtstreeks tot haar ontvoerder wilde richten, maar kreeg het door haar tranen heen niet gezegd. Ze kreeg uiteindelijk hulp van iemand die haar tekst voorlas.,

,Het is heel moeilijk voor me om hier te staan en de impact te omschrijven die zijn misdaden gehad hebben op mijn leven”, klonk het. ,,De gevolgen waren verwoestend en permanent, en ze duren nog altijd voort. Het is een aanhoudende strijd, die ik elke dag ervaar.” 

Kwetsbaar meisje

,,Er zijn geen woorden voor wat je me aangedaan hebt”, ging het verder. ,,Ik denk niet dat woorden kunnen uitdrukken hoeveel pijn je veroorzaakt hebt, een pijn die ik vandaag nog altijd voel. Je hebt geaasd op een kwetsbaar meisje en haar beroofd van haar jeugd. De afgelopen twee jaar heb ik mezelf stukje voor stukje weer opgeraapt. En ik heb mezelf bewezen dat ik veel sterker ben dan je me wilde laten geloven. Je bent een zieke en walgelijke misdadiger. Ik vind dat je 38 jaar cel verdient, een jaar voor elke dag dat je me weg hield van mijn familie.”

Cummins kreeg uiteindelijk 20 jaar cel. Hij werd vorig jaar al schuldig bevonden voor het vervoeren van een minderjarige over de staatsgrenzen heen, met het doel om criminele seksuele feiten te plegen. Ook aan belemmering van de rechtsgang pleitte hij schuldig. De maximumstraf voor dat eerste vergrijp was levenslang, voor het tweede 20 jaar.

 1. Vuurgevecht met verdachten aanslagen Sri Lanka: politie vindt explosieven en IS-materiaal
  Update

  Vuurge­vecht met verdachten aanslagen Sri Lanka: politie vindt explosie­ven en IS-materiaal

  Het is nog steeds erg onrustig in Sri Lanka. Na de aanslagen op kerken en hotels op Paaszondag houden politie en leger momenteel een grootschalige actie gehouden in het oosten van het land. Daarbij kwam één persoon om het leven, werden verschillende arrestaties gedaan en een grote hoeveelheid aan explosieven, ontstekers en IS-materiaal aangetroffen. Een legerwoordvoerder meldt dat er nog steeds een vuurgevecht gaande is.
 2. Kim rijdt met ‘ster’, maar hoe komt hij aan zijn gepantserde limousines?

  Kim rijdt met ‘ster’, maar hoe komt hij aan zijn gepantser­de limousines?

  Ze zijn niet te missen, de glanzend zwarte en zwaar gepantserde limousines waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zich laat rondrijden tijdens zijn staatsbezoek aan Rusland. Een wereldleider waardig laat hij de kostbare karretjes intreinen vanuit Pyongynang. Maar waar bij Amerikaanse en Russische presidenten precies duidelijk is waar respectievelijk The Beast en de Kortezh vandaan komen, tast de wereld bij Kim in het duister.