Volledig scherm
Archiefbeeld: Veiligheidseenheden in Kameroen na een eerdere aanslag bij Kolofata. © AFP

Tienermeisje blaast zichzelf op in moskee Kameroen: 5 doden

Door een zelfmoordaanslag in een moskee in het noorden van Kameroen zijn woensdag vijf gelovigen die aan het bidden waren om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten liep een jong meisje met een bomgordel om naar binnen en blies zich daar op. 

Dergelijke terreuracties zijn vaak het werk van de islamistische terreurorganisatie Boko Haram. De gouverneur van de regio vertelde dat het bloedige incident plaatsvond in de Sanda-Wadjirimoskee in Kolofata vlak na de eerste oproep tot gebed. De dader was volgens hem een meisje van pas twaalf of dertien jaar oud.

Aanslagen richten zich vaak op publieke plekken waar veel mensen komen zoals markten en moskeeën. 

Jonge meisjes

Uit een onderzoeksrapport bleek eerder al eens dat zelfmoordterroristen van Boko Haram vaak vrouwen en kinderen te zijn. De onderzoekers analyseerden aanslagen tussen 2011 en 2017. Van de 338 aanslagen waarvan de identiteit van de dader kon worden vastgesteld, bleken 244 daders vrouwelijk te zijn. De jongste aanslagpleger was een meisje van zeven.

Nigeria wordt al jaren geteisterd door een bloedige strijd. Bij de strijd tussen het land en terreurgroep Boko Haram lieten al zeker 20.000 mensen het leven. De omringende landen hebben een troepenmacht opgezet om te helpen bij de strijd. Maar ook in die landen, waaronder Tsjaad en Kameroen, worden soms aanslagen gepleegd.