Volledig scherm
Vluchtelingen voor de kust van Italië in mei van dit jaar. © Getty Images

Tientallen vluchtelingen omgekomen voor Italiaanse kust

Tientallen vluchtelingen zijn vrijdag op de Middellandse Zee omgekomen tijdens de oversteek naar Italië. Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn minstens dertig mensen verdronken en worden nog veel mensen vermist.

De VN-instantie laat op Twitter weten dat de afgelopen uren veel reddingsoperaties op de Middellandse Zee hebben plaatsgevonden. Een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht zei eerder op de dag dat reddingswerkers al zo'n zevenhonderd migranten hadden gered. Ze troffen tijdens een van de zes reddingsoperaties ook 23 lichamen aan.

De bootvluchtelingen werden aangetroffen op de vaarroute tussen Libië en Europa. De maritieme EU-operatie Sophia liet via Facebook weten dat een Spaans schip de lichamen heeft geborgen. Hulpverleners ontdekten de stoffelijke resten tijdens een operatie waarbij 64 overlevenden van een zinkende rubberboot werden gehaald.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.