Volledig scherm
© AFP

Tijdlijn: Mosul laatste belangrijke bolwerk van IS

De strijd om Mosul, na hoofdstad Bagdad een van de grotere steden van Irak, is vandaag begonnen. Als het Iraakse leger en zijn bondgenoten er in slagen de Islamitische Staat (IS) te verdrijven kan dat een enorme klap betekenen voor de terreurgroep.

IS zou dan de controle over de olievelden in de omgeving van de stad verliezen. De terroristen verliezen hiermee een belangrijke inkomstenbron, daarnaast is de stad door de nabijheid van Syrië en Turkije altijd een belangrijke stad voor de internationale handel geweest.

Mosul is de hoofdstad van de olierijke provincie Nineveh en ligt circa 400 kilometer ten noordwesten van Bagdad. In juni 2014 wist IS de stad te veroveren. Abu Bakr al-Baghdadi, leider van de terreurorganisatie, riep hier het kalifaat uit voor delen van Irak en buurland Syrië.

Eerder moest IS de Irakeese steden Tikrit en Ramadi al uit handen geven. Mochten ze Mosul verliezen dan heeft de terreurorganisatie geen grote steden meer in handen. 

Soennieten
Vóór de verovering van de stad door IS telde Mosul circa 2,5 miljoen inwoners en was het de op één na grootste stad van Irak. Nu wonen er volgens schattingen van hulporganisaties en andere bronnen nog 1 miljoen tot 1,5 miljoen mensen.

Mosul is van oudsher een belangrijke thuishaven voor soennieten. Ook christenen, jezidi's, Koerden, Turkmenen en tal van andere etnische en/of religieuze groepen vonden een thuis in de stad.

Saddam Hussein
Al jarenlang gaan de inwoners van Mosul gebukt onder geweld en terreur. Na de val van het regime van Saddam Hussein in 2003 zochten tal van medestanders van de verdreven dictator er hun toevlucht. Veel van deze mensen sloten zich aan bij IS om te strijden tegen de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad.