Volledig scherm
Rex Tillerson. © REUTERS

Tillerson officieel minister van Buitenlandse Zaken in kabinet Trump

Rex Tillerson kan aan de slag als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. De Senaat ging vandaag met 56 tegen 43 stemmen akkoord met de keus van president Trump voor de ex-topman van oliereus Exxon Mobil op deze belangrijke post. 

,,Ik heb alle vertrouwen dat hij de belangen van het Amerikaanse volk net zo goed gaat behartigen als hij dat bij Exxon Mobil deed voor de aandeelhouders'', zei de Republikeinse senator Tom Cotton tijdens de urenlange vergadering. De Democraten wilden uitstel van de benoeming om Tillerson de gelegenheid te geven te reageren op Trumps besluit de grenzen voor inwoners van een zevental moslimlanden dicht te gooien, maar kregen hun zin niet.

Omstreden
Tillerson is omstreden door zijn gebrek aan politieke ervaring. Ook werd hij bekritiseerd vanwege zijn nauwe banden met president Poetin van Rusland. Exxon Mobil heeft onder meer samengewerkt met Russisch oliebedrijf Rosneft om toegang te krijgen tot olievelden in het Noordpoolgebied. Deze deal leverde Tillerson in 2013 nog een belangrijke 'vriendschapsonderscheiding' op van Moskou.

Trump verdedigde zijn keuze vorig jaar in een interview met Fox News: ,,Een groot voordeel is dat hij veel spelers in de internationale politiek kent, en hij kent ze goed." Verder zei de president dat hij gelooft dat Tillerson ,,de regionale stabiliteit zal promoten en zich zal concentreren op de belangrijkste nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten."