Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans
Volledig scherm
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans © anp

Timmermans: asiel mogelijk voor Russische homo's

Minister Frans Timmermans is bereid Russen die vanwege hun seksuele geaardheid gediscrimineerd worden, asiel te verlenen in Nederland. Dat schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Volgens Timmermans zijn homofobie en gebrekkige acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) 'geen nieuwe verschijnselen in Rusland'. 'De anti-homopropagandawet heeft een stigmatiserende en discriminerende werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en sympathisanten,' schrijft hij.

Timmermans schrijft dat de positie van de LHBT het best verbeterd kan worden door middel van dialoog en samenwerking en merkt op dat Nederland rechtstreeks met de Russen, maar ook in Europees verband, haar zorgen over de rechten van de LHBT heeft geuit.

Maar voor Timmermans zijn diplomatieke oplossingen slechts een van de mogelijkheden om de LHBT's te beschermen: 'Hoewel het verrichten van homoseksuele handelingen in de Russische Federatie formeel niet strafbaar is, staan de rechten van leden van de LHBT-gemeenschap in Rusland op diverse terreinen onder druk.' Daarom wordt de Russische anti-homowetgeving nauwlettend in de gaten gehouden en zullen asielaanvragen van LHTB's uit de Rusland in de behandeling worden meegenomen.

Timmermans: 'Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten.' Tot een schending van de grondrechten kan daarbij gedacht worden aan anti-homowetgeving, maar ook discriminatie door Russische autoriteiten en medeburgers, aldus Timmermans.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”