Volledig scherm
© photo_news

Timmermans ziet niets in 'mini-Schengen'

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans neemt afstand van het Nederlandse idee voor een mini-Schengen om de vluchtelingencrisis aan te pakken. ,,Wat los je daar in hemelsnaam mee op", zegt hij woensdag tegen NRC.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei eind november dat hij de mogelijkheid open houdt dat er binnen de Europese Unie een harde kern van landen komt die onderling hun grenzen openhouden, maar de grens met andere EU-landen streng bewaken. In die kern zitten de landen ,,die in de asielcrisis de zwaarste lasten dragen, omdat bij hen de meeste vluchtelingen opvang krijgen.'' Het gaat om Zweden, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland.

Volgens Timmermans is een dergelijke oplossing schadelijk voor de economie en praktisch onuitvoerbaar. ,,Hoe grens je de boel af? Met hekken?", vraagt Timmermans zich af. De vluchtelingencrisis kan volgens hem alleen worden opgelost 'met de erkenning op het hoogste politieke niveau dat we dit alleen maar samen kunnen oplossen'.

De Duitse regering ziet ook niets in het plan van Nederland voor een mini-Schengenzone. ,,Onze aanpak is anders. We moeten proberen het met de huidige landen in de Schengenzone voor elkaar te krijgen'', zei een bron van de Duitse regering.