De passagiers van de Westerdam mochten gisteren dan eindelijk van boord in de haven van het Cambodjaanse Sihanoukville na een noodgedwongen verblijf van twee weken op zee.
Volledig scherm
De passagiers van de Westerdam mochten gisteren dan eindelijk van boord in de haven van het Cambodjaanse Sihanoukville na een noodgedwongen verblijf van twee weken op zee. © AFP

Tóch coronabesmetting passagier Westerdam: Nederlanders geweigerd op KLM-vlucht

UpdateTwee Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam die vandaag vanuit Maleisië naar Schiphol zouden vliegen, zijn door de KLM geweigerd. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan deze site. Aanleiding voor de weigering is het nieuws dat één van de 1455 passagiers van het schip tóch is besmet met het coronavirus. 

Het gaat om 83-jarige vrouw uit de Verenigde Staten. De Maleisische autoriteiten melden vanmiddag dat ze positief was getest op het virus. De Amerikaanse vloog gisteren met 144 voormalige passagiers van de Westerdam, die donderdag aanmeerde in Cambodja, naar Kuala Lumpur. De 85-jarige echtgenoot van de vrouw, net als zij een Amerikaans staatsburger, is niet besmet.

De twee Nederlanders zaten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag op dezelfde vlucht als de Amerikaanse vrouw. ,,Wij staan klaar om consulaire bijstand te verlenen aan deze Nederlanders maar tot nu toe hebben we geen verzoek ontvangen’’, zegt de woordvoerder. Hij kan niet zeggen hoe het nu verder gaat met de twee. ,,Maleisië beslist of ze al dan niet in quarantaine moeten.’’  

De Nederlanders waren in transit op de luchthaven van Kuala Lumpur, in afwachting van hun aansluitende vlucht naar Nederland. De Amerikaanse vrouw en haar man zouden doorvliegen naar de Verenigde Staten maar vertoonden bij aankomst op de Maleisische luchthaven allebei symptomen van het virus. Ze werden voor verder onderzoek overgebracht naar het Sungai Buloh ziekenhuis. De testresultaten wezen vandaag uit dat de vrouw was besmet met het coronavirus. ,,Ze is in afzondering geplaatst en haar toestand is stabiel’’, verklaarde directeur-generaal Noor Hisham Abdullah van het Maleisische ministerie van Volksgezondheid.  

De echtgenoot van de vrouw, net als zij een Amerikaans staatsburger, wordt volgens de gezondheidsofficial medisch behandeld vanwege de besmettingssymptomen. ,,Zijn toestand wordt nauwgezet gevolgd’’, aldus Noor Hisham Abdullah. Alle passagiers en bemanningsleden van het cruiseschip kregen volgens hem van de Cambodjaanse regering toestemming af te reizen naar hun land van herkomst nadat ze waren getest op het virus.

Nederlanders   

Welke gevolgen de besmetting heeft voor de 142 medepassagiers die met het Amerikaanse stel naar Maleisië vlogen en welke nationaliteiten die hebben, is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de andere passagiers van de Westerdam. Een eerste groep Nederlanders die morgen in Nederland zou aankomen vanuit Maleisië kreeg volgens de NOS te horen dat ze nog niet naar huis mogen. 

Volgens het RIVM mogen elf voormalige passagiers van de Westerdam niet via Schiphol reizen. Onder hen bevinden zich mogelijk een of twee Nederlanders. Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kon daar vanavond nog geen definitief uitsluitsel over geven.De GGD gaat alle Nederlanders die op het cruiseschip zaten bij terugkeer in Nederland uit voorzorg controleren op besmetting met het coronavirus. 

Virus niet op schip

Cruisemaatschappij Holland America Line (HAL) meldt vanavond dat ze samenwerkt met functionarissen in Maleisië, Cambodja en de Amerikaanse CDC, een soort RIVM. “Op 10 februari werd de temperatuur gemeten van alle 2.257 passagiers en bemanningsleden aan boord van de Westerdam. Geen van allen had een verhoogde temperatuur. Bij het ontschepen vulden de passagiers een schriftelijke vragenlijst over hun gezondheid in. Ook werden hun paspoorten gecontroleerd om zeker te zijn dat niemand de afgelopen 14 dagen door China had gereisd. Tijdens de cruise was er geen aanwijzing van Covid-19 op het schip’’, luidt het in een verklaring.  

De Westerdam meerde donderdag aan in de haven van het Cambodjaanse Sihanoukville. Daar ligt het schip nog steeds. Aan boord bevinden zich volgens de HAL nog 236 gasten en 747 bemanningsleden. De overige 1219 passagiers - onder wie 91 Nederlanders - en 55 bemanningsleden vertrokken gisteren en vandaag met chartervluchten naar Phnom Penh en bevinden zich in verschillende stadia van doorreis naar huis.

Het schip zocht dagenlang een haven om aan te meren, maar was in vijf landen niet welkom vanwege angst voor het nieuwe coronavirus. De opvarenden werden in Cambodja verwelkomd door de premier die hen persoonlijk een bloemetje overhandigde en soms zelfs omhelsde, zo is te zien op foto's en filmpjes op social media. 

Japan

De Westerdam van de Holland America Line zou oorspronkelijk vandaag aankomen in het Japanse Yokohama, maar dat land verbood de kapitein vorige week al af te meren in die haven. De autoriteiten waren bang dat er viruspatiënten aan boord zouden zitten omdat het schip was vertrokken vanuit Hongkong. Volgens de rederij waren er geen besmette opvarenden aan boord en mochten de 1455 passagiers en 802 bemanningsleden gewoon vrij rondlopen.

Door de opstelling van Japan zaten passagiers dagen in onzekerheid waar ze naartoe gingen. De rederij moest op zoek naar een nieuwe haven, maar dat bleek niet gemakkelijk. Meerdere landen, waaronder de Filipijnen, wilden het schip niet hebben. Uiteindelijk bleek Thailand wel bereid om de passagiers te ontvangen. Donderdag zouden ze in Laem Chabang bij Bangkok van boord gaan maar dat werd op het laatste moment teruggedraaid. 

Alle passagiers krijgen volgens de rederij hun geld terug en mogen gratis een nieuwe cruise uitzoeken. Ook hebben ze zolang hun reis duurt internet en telefoon tot hun beschikking om te communiceren met het thuisfront.

De Westerdam aan de kade in de haven van het Cambodjaanse Sihanoukville.
Volledig scherm
De Westerdam aan de kade in de haven van het Cambodjaanse Sihanoukville. © AFP
  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.