Volledig scherm
Der beroemde rode rots, vroeger ook bekend als Ayers Rock. © REUTERS

Toeristen in de rij voor beklimming Uluru (nu het nog kan)

Duizenden toeristen in Australië maken gebruik van de laatste kans om de beroemde rode rots Uluru te beklimmen. Vanaf 26 oktober is de rots, vroeger ook bekend als Ayers Rock, dicht voor het publiek. Hij is dan weer het domein van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, voor wie Uluru heilig is.

Tot die tijd is het een drukte van belang rond de 348 meter hoge rots met toeristen uit de hele wereld die hem willen beklimmen nu het nog kan. Wie het na de sluiting toch probeert, kan een boete krijgen van omgerekend 390 euro. Dat bedrag zal in de toekomst nog worden verhoogd en mogelijk worden dan ook gevangenisstraffen uitgedeeld.

Dat Uluru dicht gaat, is al in 2017 besloten. Behalve dat de rots heilige grond is, is de beklimming ook riskant. Uluru is behalve steil ook erg glad. Zeker 37 mensen zijn vanaf de rots te pletter gevallen.

Volledig scherm
FILE PHOTO - Tourists climb one of Australia's top tourist attractions, the towering red monolith of Uluru, formerly known as Ayers Rock, at sunset in the Australian outback, July, 1997. REUTERS/David Gray/File photo © REUTERS
  1. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden.