Volledig scherm
De waterval van Victoria Falls valt droog door de aanhoudende droogte in zuidelijk Afrika. Van de rivier Zambezi is nog maar een zielig stroompje over waardoor er nog maar over een tiental meter water naar beneden stort. Foto REUTERS/Staff © REUTERS

Toeristen verbijsterd: beroemde waterval nu nog maar zielloos straaltje water

De opwarming van de aarde legt een nieuwe wond bloot: de ooit roemruchte waterval Victoria Falls droogt op tot een zielloos straaltje water. Toeristen zijn teleurgesteld, voor de lokale ondernemers kunnen de gevolgen veel groter zijn.

Victoria Falls is al decennia een vaste waarde in de topattracties voor toeristen in zuidelijk Afrika. Het water van de rivier Zambezi stortte er over een breedte van bijna twee kilometer 108 meter naar beneden. Miljoenen mensen hebben zich mogen vergapen aan dit natuurfenomeen. Maar door aanhoudende droogte, de ergste in een eeuw, is er van de Zambezi nog maar een zielig stroompje over. Iedere bezoeker moet nu eerst goed kijken waar het water naar beneden klettert.

Volledig scherm
De Victoria Falls in betere tijden. In 2014 viel het water van de Zambezi nog met veel gekletter naar beneden. © dreamstime

,,Het is niet de eerste keer dat we last hebben van droogte’’, zegt Dominic Nyambe, een dertiger die in Livingstone, aan de Zambiaanse kant van de Victoria Falls een winkeltje heeft met handwerk voor toeristen. ,,Maar het is de eerste keer dat het zo erg is en daar hebben we last van. Er komen minder bezoekers.’’ Benjamin Konig, een student uit Duitsland, is een van hen. Hij is teleurgesteld. ,,Je ziet maar een klein beetje water tussen rotsen naar beneden vallen’’, aldus Konig.

Volgens de president van Zambia, Edgar Lungu, laat het droogvallen van Victoria Falls zien wat de klimaatverandering aanricht. Harald houdt een slag om de arm. ,,Het is soms moeilijk om een gebeurtenis toe te schrijven aan de opwarming van de aarde. Maar als dit hier vaker gaat gebeuren, ja, dan kun je dit inderdaad een gevolg noemen van de verandering van het klimaat’’, aldus de wetenschapper. Metingen wijzen intussen uit dat de regio steeds vaker worstelt met droogte. De vorige periode diende zich drie jaar geleden nog aan. 

Wetenschapper Richard Beilfuss concludeert op basis van 30 jaar onderzoek naar de Zambezi dat de klimaatopwarming de komst van de moesson vertraagt. Als de regen zich aandient, valt het water in een kortere tijd uit de lucht. ,,Dat leidt weer tot een langer droogteseizoen’’, aldus Beilfuss.

Bekijk ook de serie Waterlanders. Jeannette den Boer en Stefan Coppers maken een wereldreis om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt.

Volledig scherm
Toeristen reageren teleurgesteld als zij de drooggevallen waterval zien. Van de Victoria Falls, onderdeel van de lijst van werelderfgoed, is weinig meer over. FOTO ZINYANGE AUNTONY / AFP © AFP
 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.