Toiletlek op ISS: astronauten geconfronteerd met liters spuitend water

videoEen lekkende wc aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Dan kan je niet even een loodgieter inschakelen. De astronauten in het ISS moesten daarom afgelopen week zelf de mouwen opstropen toen het installeren van een nieuw onderdeeltje fout ging en er bijna 10 liter water in het rond spoot. En dat terwijl water in het ruimteschip uiterst kostbaar is. 

Het incident gebeurde toen de crew een nieuw onderdeel wilde plaatsen, meldt NASA. Daarbij moesten ze een Quick Disconnect Module ontkoppelen, maar dat ging mis. Het gevolg was dat er zo’n tien liter vloeistof uit het toilet de Tranquility Section van het station in spoot. Uit een rapport van NASA blijkt dat de bemanning met handdoeken de nattigheid moest opruimen. Het lek is weer hersteld en het vocht is vervolgens weer hergebruikt. 

Volledig scherm
De wc in de ISS. © Getty Images/iStockphoto

Los connectiepunt

,,Ze maakten een buis van het watersysteem (de urine van de astronauten wordt gerecycleerd tot drinkwater) in het toilet los’’, legt een woordvoerster van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie uit. ,,Toen ontstond het lek in het systeem. Iedereen die wel eens iets van loodgieterswerk in zijn eigen huis heeft gedaan, weet dat het soms mis kan gaan.’’ Hoe het toiletincident er uitzag in de ruimte met gewichtloosheid, werd niet verteld. 

Wel benadrukte de woordvoerster dat ‘alle systemen zijn geëvalueerd’ en er ‘geen schade is’. ,,Uiteindelijk is de upgrade aan het toilet succesvol geïnstalleerd. De astronauten deden dit ter voorbereiding van een nieuw systeem dat in 2020 in het ISS wordt geleverd.’’ Het huidige toilet wordt gebruikt sinds 2008 en heeft maar liefst 19 miljoen dollar gekost. 

In het ruimtestation verblijven momenteel de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques. Een kijkje nemen in het ISS? Dat kan onder meer hier met Google Street View.

Meer dan 90 procent van het plas, zweet en ander afvalwater wordt gerecycled om later weer op te drinken. Elke astronaut, mannen en vrouwen, hebben een eigen trechter waarmee ze hun plas verzamelen. Dat gebeurt niet met poep. Dat wordt verzameld in een tank en uit het ruimtestation gegooid. Daar verbrandt in de aardatmosfeer. Benieuwd hoe astronauten naar de wc gaan? Je ziet het hieronder.

Volledig scherm
Het kleinste kamertje in de ISS. © NASA
Volledig scherm
David Saint-Jacques (R), Oleg Kononenko (C) en Anne McClain (L). © EPA
Volledig scherm
© REUTERS