Volledig scherm
© ANP/AD/Diverse media

Top 11: Nederlanders in het wereldnieuws in 2014

JaaroverzichtNederland is een klein kikkerlandje en is op wereldniveau voornamelijk bekend om Amsterdam, de dijken, windmolens en de vele fietsers. Toch zijn ons land en de inwoners ervan in 2014 om verschillende reden in het wereldnieuws geweest.

Van dramatische gebeurtenissen, zoals rampvlucht MH17 tot hilarische blunders als het mislukte huwelijksaanzoek in IJsselstein. Zie hier met de jaarwisseling in zicht de 11 opvallendste Nederlanders in het wereldnieuws in 2014.

Volledig scherm
© Printscreen Le Monde

1.    Nederland rouwt om rampvlucht MH17

Op 17 juli dit jaar wordt vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur neergeschoten boven Oekraïne. Alle 298 inzittenden van het gecrashte vliegtuig vinden hierbij de dood. Een aantal weken lang is Nederland volop in het internationale nieuws.

Er wordt in het buitenland vooral met bewondering gekeken naar de 'Dag van Nationale Rouw' waarbij de eerste lichamen van de slachtoffers op eervolle wijze terugkomen in Nederland. De Britse krant Daily Mail noemt de plechtigheid in Eindhoven ,,Waardig''. Ook medewerkers van de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn onder de indruk. ,,God zegene Nederland voor hoe deze mensen worden ontvangen op het eerste deel van hun weg naar huis'', laat Anderson Cooper weten.

Niet alleen de ceremonie gaat de hele wereld over, ook is er waardering voor de 'Koninklijke tranen' van Maxima. ,,Maxima huilt om de doden'', kopt het Duitse Bild bij de aankondiging van een filmpje.

Volledig scherm
De tranen van koningin Maxima. © getty
Volledig scherm
De hijskraan viel bovenop het huis © AS Media

2.    Hijskraan valt op dak huis na huwelijksaanzoek

Op 13 december dit jaar wilt een romantische man zijn vriendin op originele wijze ten huwelijk vragen. Het aanzoek verloopt echter anders dan gepland. Het is de bedoeling dat hij, hangend in een bakje onder een hijskraan, voor haar slaapkamerraam in IJsselstein verschijnt. De kraan is echter niet goed gezekerd en valt om.

Een foto van de gekantelde hijskraan gaat de hele wereld over. Van CNN en BBC tot Bild en de South China Morning Post. Er wordt met grote hilariteit bericht over het voorval in ons land.

3. Lisanne Froon en Kris Kremers worden vermist in Panama

Op 31 maart dit jaar worden de Nederlandse meisjes Kris Kremers en Lisanne Froon voor het laatst gezien in Panama. De twee zijn in het land om de taal te leren en logeren daar bij lokale gezinnen. Maandenlang wordt er wereldwijd meegeleefd tijdens de zoektocht naar de meisjes.

Op 14 juni worden er in een rugzak de telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera van Kris en Lisanne gevonden. Rond de vindplaats wordt een speurtocht op touw gezet. Vijf dagen laten worden er in het gebied waar de rugzak opdook, botten en schoenen gevonden.

Op 22 juni wordt de dood van Lisanne Froon bevestigd. Drie dagen later blijkt ook Kris Kremers niet meer te leven.

Volledig scherm
Lisanne (l) en Kris © Politie

4.    FBI onderzoekt Nederlandse tiener na dreigtweet

Op 13 april 2014 twittert de Nederlandse 'Sarah' een opvallend bericht naar de Amerikaanse vliegmaatschappij American Airlines. ,,Hallo, mijn naam is Ibrahim en ik kom uit Afghanistan. Ik ben lid van al-Qaeda en op 1 juni ga ik iets groots doen'', wordt er getwitterd vanaf het account van @QueenDemetriax_.

Het vermoedelijke grapje loopt volledig uit de hand als de vliegmaatschappij via hetzelfde sociale medium aangeeft het bericht erg serieus te nemen en de hulp van de FBI gaat inschakelen.

De tweet én de arrestatie van het meisje gaat de hele wereld over. Van media in Amerika en Engeland tot Australië en Arabië, iedereen heeft het over de nepdreiging van de Hollandse twitteraarster.

Volledig scherm
Louis van Gaal werd wereldwijd geroemd om zijn 'geniale' wissel. © Screenshot Bild

5.     'Louis van Geniaal' geroemd om wissel Cillessen en Krul in WK

Van 12 juni tot en met 13 juli dit jaar is de wereld in de ban van het Wereldkampioenschap voetbal. Voor de aanvang is het Nederlandse elftal de 'underdog', maar naarmate 'onze' jongens verder komen, worden ze ook steeds meer de favoriet.

Eén van de meest opmerkelijkste gebeurtenissen is de wissel van keeper Jasper Cillessen voor Tim Krul in de wedstrijd tegen Costa Rica. Internationale media prijzen bondscoach Louis van Gaal voor deze meesterzet, die ervoor zorgt dat Nederland doorgaat naar de volgende ronde.

,,Penaltykiller ingezet! Louis van Geniaal'', kopt het Duitse blad Bild op de website. ,,Louis van Gaal deed het weer, uiteindelijk'', schrijft The Guardian.

Volledig scherm
Screenshots diverse internationale nieuwssites en -blogs. © Diversen

6.      'Dutch biker Ron' vecht tegen Islamitische Staat

,,Pas op IS, de Nederlandse motorbendes komen eraan.'' Internationale media schrijven in oktober 2014 met grote hilariteit over drie leden van motorclub No Surrender die zich bij de Koerden in Syrië hebben aangesloten om tegen terreurgroep Islamitische Staat te vechten.

'Dutch biker Ron' en zijn twee kameraden komen volop in het buitenlandse nieuws. BBC, Huffington Post, Inquisitr.com, Reuters, overal wordt er gesproken over het opmerkelijke verhaal van de Nederlandse mannen.

De New York Post, bekend als een sensatiekrant, brengt het bericht als 'groot' nieuws. Zij vragen zich grappend af hoeveel leden van de motorclub de mannen nog gaan volgen. ,,Een video op de Youtube-pagina van de club zorgt ervoor dat mensen zich afvragen hoe strijdklaar No Surrender is. Op de video is te zien hoe mannen van middelbare leeftijd, de meeste van hen met ontbloot bovenlijf, rondspringen met naakte dansers op het liedje 'No Surrender Is Here to Stay''.

7.      Geert Wilders doet 'minder Marokkanen-belofte'

Op 19 maart 2014 is het de uitslagenavond in Den Haag van de gemeenteraadsverkiezingen. De volgende dag is niet de uitslag het onderwerp van gesprek, maar de 'minder Marokkanen-uitspraak' van PVV-leider Geert Wilders.

Op de verkiezingsavond laat Wilders zijn achterban 'minder Marokkanen' scanderen, hierna belooft hij dat 'te gaan regelen'. Niet alleen Nederland is in rep en roer door de 'racistische uitspraak', ook het buitenland is verontwaardigd. Zo wordt er in Amerika, Engeland, Frankrijk, Azië en het Midden-Oosten bericht over de commotie.

,,Nederlandse populist Wilders aangeklaagd om 'minder Marokkanen'-belofte'', ,,Nederlandse populistische politicus Geert Wilders gaat zijn aanhang voor in anti-Marokkanen lied'', ,,Discriminatie in Nederland: Geert Wilders valt in herhaling, Marokkaanse organisaties nemen stappen'', koppen diverse internationale media.

Volledig scherm
De tweet waardoor de ophef ontstond. © Twitter

8.   Nicolette van Dam tweet 'beledigende uitspraak' Colombianen

Nicolette van Dam denkt in juni 2014 een grappige tweet de wereld in te sturen over Colombianen. Haar actie pakt echter heel anders uit. ,,Colombiaans muurtje' twittert de actrice samen met een bewerkte foto van twee Colombiaanse voetballers die cocaïne lijken te snuiven op een voetbalveld.

Niet alleen in Nederland en Colombia ontstaat er ophef over de tweet. Ook in andere delen van de wereld, als India, Amerika, Zuid-Afrika en Australië hebben media het over de foto met de 'cokesnuivende' spelers van het voetbalteam. ,,Dit is een ambassadeur van Unicef die het Colombiaanse elftal heeft beledigd'', staat er naast een foto van Van Dam in El Tiempo, de grootste krant van het land.

De tv-presentatrice stapt na de commotie op als Unicef-ambassadrice.

9.     Pietendiscussie gaat internationaal

De pietendiscussie houdt dit jaar niet alleen in Nederland de gemoederen bezig. Ook in het buitenland wordt er veel geschreven over het hulpje van Sinterklaas.

Zo schrijft de Britse krant Daily Express dat de 'zwartepietenrel is overgekookt' na maanden van gesteggel over het discriminerende karakter van Zwarte Piet. Ook dagblad The Huffington Post, de BBC en zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua melden dat er bijna honderd mensen worden gearresteerd tijdens de intocht.

Volledig scherm
De Goudse stroopwafelpiet krijgt veel aandacht in de buitenlandse media. © epa
Volledig scherm
© ANP/Inzet: EenVandaag

10.    Moeder bevrijdt dochter uit IS-kalifaat

In oktober dit jaar reist moeder Monique uit Maastricht naar de Syrische grens om haar 19-jarige dochter Aïcha op te sporen. Zij is in februari naar Turkije vertrokken met het plan om in Syrië te trouwen met een Turks-Nederlandse jihadi en voormalig militair. In de maanden voor haar vertrek heeft Aïcha zich bekeerd tot de islam en is ze geradicaliseerd.

Het vluchtende tweetal wordt bij de Turks-Syrische grens aangehouden, omdat Aïcha geen paspoort meer heeft. Dat wordt haar geweigerd op advies van de AIVD. De twee zitten enige tijd vast, Aïcha wordt bij haar terugkeer in Nederland gearresteerd.

Het opmerkelijke verhaal wordt niet alleen door Nederlandse media opgepikt, maar komt ook uitgebreid in de wereldwijde berichtgeving. Zo schrijven onder andere The Guardian, The Inquisitr, BBC en Irish Times over Aïcha en haar terugkeer naar Nederland.

Volledig scherm
© getty

11.    Common Linnets zijn tweede op het Eurovisiesongfestival

Op 10 mei 2014 kijken ruim zes miljoen Nederlanders naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Waylon en Ilse de Lange, halen hier net niet de overwinning. De Common Linnets worden tweede met hun liedje Calm after the Storm. De bebaarde Conchita Wurst uit Oostenrijk wint het zangfestijn.

Het applaus is echter nog niet verstomd of de twee maken bekend dat ze niet samen als duo verder gaan. Toch bestormt hun liedje de internationale hitlijsten. Zo staan de Common Linnets in de Britse hitlijsten zelfs hoger dan het winnende liedje van Conchita Wurst.