Topadviseur Trump biedt excuses aan voor 'ongepaste' opmerking over Trudeau

Peter Navarro heeft zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat de Canadese premier Justin Trudeau 'een speciale plek in de hel verdient'. De topadviseur van de Amerikaanse president Trump erkent dat zijn taalgebruik 'ongepast' was.

,,Er is een speciale plek voor elke buitenlandse leider die zich bezighoudt met boosaardige diplomatie met president Donald J. Trump en die hem in de rug probeert te steken als hij de deur uitloopt." Dat zei handelsadviseur Peter Navarro zondag tegen Fox News kort nadat Larry Kudlow, de economische topadviseur van Trump, al gezegd dat Trudeau de VS in de rug heeft gestoken. Trudeau had zich kritisch uitgelaten over de importheffingen die president Trump heeft ingesteld. Trudeau vindt die 'beledigend'. 

Vandaag kwam Navarro terug op zijn woorden tijdens een conferentie in Washington. Hij zei dat hij met de opmerking een krachtig signaal wilde afgeven, maar gaf toe dat zijn taalgebruik niet gepast was ,,Het was mijn fout, het waren mijn woorden'', zei de handelsadviseur. 

Tijdens de G7 eerder deze week uitte president Trump ook al kritiek op de Canadese Trudeau. Hij noemde hem 'oneerlijk' en 'zwak'. De felle woorden van de Amerikaanse president en zijn adviseurs op Trudeau leidde in Canada tot veel commotie. 

Volledig scherm
President Donald Trump en premier Justin Trudeau tijdens de G7 op 8 juni 2018. © REUTERS