Volledig scherm
Volgens topambtenaar Wim Geerts (rechts) is IS geen islamitische organisatie, maar een terroristische organisatie © anp

Topambtenaar: IS is niet islamitisch

Islamitische Staat (IS) is niet islamitisch en ook geen staat, hoewel de letters dat wel zouden veronderstellen. Dat stelde Wim Geerts, directeur-generaal politieke zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag tegen Tweede Kamerleden tijdens een briefing over de komende Nederlandse militaire missie in Irak.

IS is volgens hem een 'terroristische organisatie die gruwelijkheden verricht in Irak en in Syrië, met sterk ontwrichtende gevolgen en met buitengewoon veel buitensporig en systematisch geweld'. IS is bovendien hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor zeer ernstige internationale misdrijven (tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en genocide), aldus Geerts. De dreiging van IS houdt volgens hem niet op bij de grenzen van Syrië en Irak, maar raakt ook Europa en Nederland.

Nederland stuurt zes F-16's en twee reservetoestellen naar het Midden-Oosten. Met de gevechtsvliegtuigen, die in Irak doelen van IS gaan bombarderen, gaan 250 militairen mee. Nog eens 130 Nederlandse militairen gaan Iraakse en Koerdische militairen trainen.

De Nederlandse bijdrage is onderdeel van de internationale strijd tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten. Intussen steunen 50 landen die Amerikaanse strategie, die volgens Geerts is gericht op de lange termijn. Daarbij heeft de Iraakse regering een grote verantwoordelijkheid om bestuurlijke en sociaal-economische hervormingen door te voeren.

  1. Het Game of Thrones-effect: hordes toeristen door films, series en videoclips

    Het Game of Thro­nes-ef­fect: hordes toeristen door films, series en videoclips

    Het Kroatische stadje Dubrovnik wordt ook wel ‘de Parel van de Adriatische zee’ genoemd, vanwege de historische binnenstad met smalle straatjes en middeleeuwse pleinen en kerken. Die schoonheid ontging ook de producenten van HBO niet: ze besloten er een deel van Game of Thrones op te nemen. Vanavond is de allerlaatste aflevering van de hitserie te zien. ,,Meestal zorgt dat voor een extra toerisme-impuls’’, weet Stijn Reijnders, hoogleraar Cultureel Erfgoed aan de Erasmus Universiteit.