Topless activiste die Trump-stoet aanviel, deed zich voor als fotografe

videoEen van de topless activisten die vanmorgen in Parijs het konvooi van de Amerikaanse president Trump aanvielen, gebruikte de badge van een persfotograaf. Daarmee kreeg ze toegang tot het beveiligde gebied voor de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. 

Dat meldt de Parijse krant Le Parisien. Ze sprak met enkele persfotografen die aangemeld en goedgekeurd waren voor de herdenkingsplechtigheid met ruim 70 wereldleiders. Volgens hen voegde de activiste zich enkele uren voor de Wapenstilstand-herdenking bij hen en viel ze meteen op. 

Ouderwetse camera

‘Ze had geen digitale fotocamera zoals de rest maar een ouderwetse rolletjescamera. De vrouw droeg een badge met de naam van een collega die wel geaccrediteerd was maar niet kwam opdagen.’

,,Nadat ze de vrouw hadden ontmaskerd, waarschuwden de persfotografen de politie. Die verwijderde de activiste uit de groep’’, zegt AFP-fotograaf Ludovic Marin. Hij is voorzitter van het verbindingscomité van de Franse presidentiële pers. Wat er nadien met de activiste gebeurde, is niet bekend. 

Geen Femen-activiste

De geaccrediteerde persfotografen herkenden de vrouw een paar uur later op foto's van de drie topless activisten die waren gearresteerd nadat ze de Trump-stoet hadden aangevallen. De nepfotografe zei lid te zijn van de Oekraïense feministische protestgroep Femen. Die liet op Twitter weten ‘geen enkele connectie’ met de vrouw te hebben en alleen verantwoordelijk te zijn voor ‘een dubbele sekstremistische aanval op het gepantserde  Trump-konvooi.’ 

Volgens het Franse persbureau AFP was de nepfotografe wel degelijk een militant van Femen. 

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP