Ryanair-topman Michael O’Leary
Volledig scherm
Ryanair-topman Michael O’Leary © REUTERS

Topman Ryanair: ‘Alleenreizende moslimsmannen strenger controleren’

Topman Michael O’Leary van luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een storm van kritiek geoogst na een uitspraak dat moslimmannen op luchthavens strengere veiligheidscontroles zouden moeten ondergaan dan andere reizigers. ,,Dat is waar de dreiging van komt”, zei hij in een spraakmakend interview met de Britse krant The Times.

De 58-jarige O’Leary meent dat de meeste veiligheidsmaatregelen op luchthavens momenteel irrelevant zijn. Gezinnen met kleine kinderen hoeven wat hem betreft niet door controles te gaan omdat de kans virtueel nul is dat ze zich zullen opblazen, aldus de baas van Ryanair. 

,,Wie zijn de aanslagplegers? Het zullen alleenstaande mannen zijn die alleen reizen. Je kan zoiets niet zeggen omdat het racisme is, maar in het algemeen zullen het mannen zijn van het moslimgeloof. Dertig jaar geleden waren het de Ieren”, aldus de Ierse topman die met de laatste zin refereert aan de activiteiten van de Noord-Ierse terreurorganisatie IRA. De kans dat gezinnen met kinderen zich opblazen is volgens hem ‘fucking nihil’.

Ryanair check-in in Madrid.
Volledig scherm
Ryanair check-in in Madrid. © EPA

Discriminatie

Een woordvoerder van de Britse moslimgemeenschap beschuldigt O’Leary ervan discriminerende opmerkingen te maken en is teleurgesteld dat ‘de ceo van een grote luchtvaartmaatschappij zijn klanten zo brutaal zou willen discrimineren’. Volgens Labour-parlementslid Khalid Mahmood moedigt O’Leary met dergelijke voorstellen racisme aan. In een reactie verwees Mahmood naar de aanslag in Hanau, waar een blanke man acht mensen doodschoot. ,,Zouden we blanke mensen moeten profilen om na te gaan of het fascisten zijn?”

O’Learys uitspraken komen daags na de onthulling dat een blanke vrouw die zich tot de islam bekeerde, bekende dat ze van plan was geweest een zelfmoordaanslag te plegen op St. Pauls, de kathedraal van Londen. Ze was online geradicaliseerd.

De Ryanair-baas,  nooit verlegen om een controversiële quote, gooit graag enorme knuppels in hoederhokken. Over milieuactivisten zei hij eens: ,,Doodschieten is het beste wat je met ze kan doen”.

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.