Volledig scherm
Topman Peter Wennink van ASML. © REUTERS

Topman Wennink van ASML: Samsung zat achter spionage

Achter de datadiefstal die een vestiging van ASML in de VS heeft getroffen zat volgens topman Peter Wennink Samsung. De reactie van de politiek op de datadiefstal vindt hij ‘emotioneel en schadelijk’.

Wennink noemt de naam van Samsung niet, maar hint er wel duidelijk naar. Op de vraag wie de opdrachtgever was antwoordde hij twee keer: „Onze grootste Koreaanse klant.” 

Samsung zou met de diefstal van de computerdata door ex-werknemers bij ASML in San Jose in Californië een tweede leverancier willen creëren. Het gaat om software voor het efficiënt laten werken van de chipmachines. In een interview voor het NOS journaal zegt Wennink geen aanwijzingen te hebben dat China de drijvende kracht is.

Harde schijven

In een persverklaring had ASML eerder aangegeven dat Chinese en Zuid-Koreaanse financiers achter het bedrijf Xtal zaten. De Chinese ex-werknemers van ASML hebben de software en vele bijbehorende documenten op harde schijven gekopieerd en aan het datanetwerk van Xtal toegevoegd. Samsung was een eerste klant van het zo gestolen computerprogramma. Volgens Wennink is het bedrijf na stevige gesprekken over de datadiefstal weer terug bij ASML als klant voor deze software.

Wennink zei ‘geen aanwijzingen te hebben gevonden van enige connectie met de Chinese overheid’ en laakte de reactie van de politiek in Nederland. „Er kwamen emotionele uitspraken van de politiek op basis van berichten in de pers die uit hun context waren getrokken. Mensen kunnen denken dat we naïef zijn en dat is schadelijk voor ons, onze mensen, klanten en leveranciers en de samenleving.”

Alarmlichten

Volgens Wennink is de beveiliging van het intellectueel eigendom van ASML goed op orde. „We geven tegenwoordig vier of vijf keer zoveel hieraan uit dan vijf jaar geleden. Als nu bij een machine van ons in China de beplating wordt verwijderd, zorgen sensoren dat er direct alarmlichten af gaan bij onze mensen ter plekke en hier in Veldhoven. We kunnen dan direct maatregelen nemen om diefstal tegen te gaan.”

  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.