Toren in Taiwan gevaarlijk gekanteld na aardbeving

videoVier grote kranen moeten ervoor zorgen dat een flat in de Taiwanese kuststad Hualien niet omvalt. Sinds er afgelopen nacht een grote aardbeving plaatsvond in het gebied, staat de toren gevaarlijk scheef. 

Volledig scherm
Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden. © EPA

In eerste instantie is het gebouw volgens het Taiwanese TVBS News steeds verder naar links gaan leunen, met een snelheid van vijf centimeter per uur. Dat zou komen omdat hulpdiensten hun werk moeilijker uit konden voeren vanwege de hevige regen vanochtend.

Inmiddels zijn er vier kranen bij het gebouw gezet, die ervoor moeten zorgen dat het pand niet verder inzakt. Door de kracht van de aardbeving, 6.4 op de schaal van Richter, werden de onderste verdiepingen van het gebouw al totaal verpletterd. 

,,Ik zag de eerste verdieping in de grond zakken. Al snel werd de vierde verdieping de begane grond'', zei een omstander tegen persbureau AFP

Het wooncomplex Yun Men Tsui Ti telt in totaal twaalf verdiepingen. In de flat zitten naast appartementen ook winkels, een hotel en een restaurant.

Volledig scherm
© AP

Zes doden 

In de loop van de dag hebben hulpdiensten enkele bewoners - en hun huisdieren - weten te redden. Dat deden ze met behulp van de kranen, ladders en touwen. 

Volgens persbureau AFP zijn er tot nog toe zes overledenen geborgen. 200 mensen zijn door de aardbeving gewond geraakt en er wordt nog naar tientallen bewoners gezocht. 

Een manager die betrokken was bij de bouw van het pand is verbaasd dat de toren niet bestand was tegen de aardbeving. ,,In de tijd dat het complex werd gebouwd, was het materiaal nogal duur. Het duurste in dit gebied zelfs.''

Volledig scherm
© EPA