Tornado scheert rakelings langs Nederland

VideoEen zware tornado is vanavond over het Duitse district Viersen getrokken, vlak over de grens met Limburg. Dat melden Duitse media. Twee mensen raakten gewond door het natuurgeweld.

De tornado trok rond 18.00 uur vanavond over Viersen en omgeving. De  krachtige windhoos ging vergezeld van zware onweersbuien. Een 23-jarige man raakte gewond toen hij uit zijn auto stapte en door vallende takken werd geraakt. Een brandweerman kreeg een elektrische schok.

De plaatselijke autoriteiten spreken van een 'spoor van verwoesting'. ,,In Viersen-Boisheim zijn huizen dermate beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn'', aldus een verklaring van de regionale overheid. Diverse daken werden afgerukt. Hoe groot de schade precies is, kon de Duitse politie vanavond nog niet zeggen.

Op beelden die via Twitter verspreid werden is goed te zien hoe de kolkende tornado over het land raast. Volgens weerman Raymond Klaassen van Weerplaza is het geen kleintje: ,,Dit is wel een pittige, ja. In doorsnede is hij ook erg breed, breder dan gebruikelijk."

nrw-aktuell.tv on Twitter

Die ersten Bilder erreichen uns gerade nach dem schweren #Unwetter aus dem Bereich #Viersen im #Niederrhein. Die Feuerwehr ist mit zahlreichen Kräften vor Ort. Häuserdächer wurden abgedeckt, Bäume prallten bei einem schweren Sturm auf Fahrzeuge. #Wetter #Tornado

Grote instabiliteit

Klaassen wijst erop dat het vrij bijzonder is om dit soort tornado's hier te zien. ,,Ze gaan samen met zware buien en een grote instabiliteit in de atmosfeer'', aldus de weerman. ,,Door een sterke opwaartse stroming en grote verschillen in windsnelheid op diverse hoogtes kan lucht gaan rollen en vervolgens kantelen. Dan spreek je van een tornado. Hij is nu net langs Nederland getrokken, maar voor hetzelfde geld was hij 20 kilometer verderop ontstaan en had hij Nederland wel aangedaan."

Gemiddeld komen er in Nederland één à twee tornado's per jaar voor, maar dan wel van een vrij zwakke aard. De laatste echt hevige tornado was in 1992, toen Ameland werd getroffen. Daarbij viel toen één dode. In 1967 raasde er een zeer zware windhoos over een camping in het Brabantse Chaam, wat aan twee mensen het leven kostte.

Volledig scherm
De tornado richtte flink wat schade aan © Screenshot

Toename

Quote

Hij is nu net langs Nederland getrokken, maar voor hetzelfde geld was hij 20 kilometer verderop ontstaan en had hij Nederland wel aangedaan

Klaassen verwacht dat we in de toekomst meer tornado's gaan zien in Nederland. ,,Door klimaatverandering wordt het steeds warmer. Wij houden er als meteorologen dus wel rekening mee dat het er in de toekomst meer zullen zijn dan twee per jaar."

Tornado's variëren in kracht van EF0 t/m 5, waarbij 0 staat voor windsnelheden tussen 90 en 130 kilometer per uur en 5 voor snelheden groter dan 311 kilometer per uur. In Nederland zien we doorgaans tornado's tussen EF0 en 1. In 1967 en 1992 ging het om een kracht 3, die vergelijkbaar is met de tornado's die voorkomen in Noord-Amerika.