Tornado trekt over Griekenland: zeven doden en meer dan 100 gewonden

videoIn het Griekse Chalkidiki, in het noordoosten van Griekenland, zijn vannacht zeven toeristen omgekomen toen hevig noodweer door de noordelijke regio trok. Er zijn minstens 100 mensen gewond geraakt. De tornado zou volgens getuigen zo'n twintig minuten hebben geduurd.

Nabij Nea Propontida kwam een Tsjechisch paar om het leven toen hun caravan door hevige windstoten werd meegesleurd. Een Roemeense vrouw en haar kind werden in dezelfde plaats dodelijk getroffen toen het dak van een gebouw werd weggeblazen. Daarnaast verloren een Russische toerist en zijn 2-jarige zoontje het leven toen een boom omviel op een hotel in de badplaats Kassandra, op zo’n 70 kilometer van Thessaloniki, meldt de politie. 

Volgens de havenpolitie wordt een oudere visser nog vermist. Tientallen mensen zijn met lichtere verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders gewond geraakt. Buitenlandse Zaken heeft gemeld daar nog geen mededelingen over te kunnen doen. 

De meeste gewonden konden na behandeling naar huis. Dertien personen met ernstiger letsel, onder wie vier jongeren, liggen in ziekenhuizen in Thessaloniki, één op de intensive care. De schade in de streek is groot. Het leed lijkt bovendien nog niet geleden. Meteorologen verwachten dat het tot donderdagavond blijft regenen. In Chalkidiki is de noodtoestand uitgeroepen, 80 procent van het gebied zit zonder stroom.

Volledig scherm
Een man rijdt op zijn fiets door het getroffen gebied in het noorden van Griekenland. © AP

Ravage

Het natuurgeweld dat de regio trof is volgens Griekse autoriteiten van ‘uitzonderlijke aard’. Op televisiebeelden is duidelijk te zien welke ravage de storm heeft aangericht, met onder meer ontwortelde bomen, omgekantelde voertuigen en modderstromen. Aan de reddingsacties namen meer dan 140 brandweerlieden deel. De minister van Civiele Bescherming, Michalis Chryssohoidis, is inmiddels ter plaatse.

In 2017 kwamen bij plotselinge overstromingen in Athene zeker veertien mensen om het leven. De burgemeester van de Griekse hoofdstad sprak toen van een ‘ramp van bijbelse omvang'. 

Het noodweer kwam na een periode van extreme hitte, waarbij de temperaturen de afgelopen dagen boven de 40 graden uitkwamen. Het slechte weer bevindt zich de komende dagen vooral rondom de Alpen en richting de Balkan. ,,Het lage drukgebied dat wij nu in Nederland hebben trekt de komende dagen die kant op”, vertelt Diana Woei van Weerplaza. ,,Dat kan daar de komende dagen zorgen voor stevige buien rondom Venetië, Kroatië en Slovenië. Ook is er kans op onweer.”

,,Zondag worden ook in het zuiden van Italië plaatselijk buien verwacht, met kans op onweer. In Spanje en Frankrijk blijft het naar verwachting droog. Wel is het op dit moment erg warm in onder meer het zuiden van Frankrijk.”

Volledig scherm
Een auto heeft de storm niet overleefd in het kustplaatsje Sozopoli. © AP

Weer in Nederland

In Nederland is de maand juli tot nu toe vrij droog verlopen. ,,Vandaag en morgen komt daar op sommige plaatsen verandering in. Lokaal kunnen er flinke plensbuien voorkomen. Het is vrij wisselvallig maar het weekend lijkt vrijwel droog te verlopen in ons land”, vertelt Woei.

,,Vandaag en morgen is het tamelijk wisselvallig met overwegend veel bewolking en een aantal buien. De buien kunnen gepaard gaan met onweer en plaatselijk veel regen.” Morgen verwacht Weerplaza lokaal de meeste regen doordat de buien in ‘buienstraten’ over bepaalde regio’s kunnen trekken.

,,Door het vrij veranderlijke karakter van het weer is het niet overal hetzelfde. Er zijn regio’s waar het vrijdag vrijwel droog blijft, terwijl het een paar kilometer verderop met bakken uit de lucht komt.” 

In de westelijke kustprovincies worden de minste buien verwacht en in de loop van vrijdagavond verdwijnen de meeste buien in het hele land. 

Volledig scherm
Een omgevallen boom heeft voor veel schade gezorgd in Porto Carras, Halkidki. © REUTERS