Volledig scherm
© rv

Tot vijf jaar cel voor viertal dat Nederlandse vriendinnen urenlang verkrachtte

Vier mannen van Belgische en Afrikaanse afkomst zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor een urenlange groepsverkrachting van twee Nederlandse vriendinnen. Het OM had 7 jaar cel tegen iedere verdachte geëist, de verdachten wilden vrijspraak omdat de meisjes zouden hebben toegestemd. 

De rechtbank veroordeelde alle mannen tot vijf jaar cel, maar een gedeelte van die straf is voorwaardelijk. Bij een van de twintigers bedraagt het onvoorwaardelijke gedeelte drie jaar, bij de drie anderen gaat het om drie jaar en negen maanden. De twee slachtoffers krijgen ieder een schadevergoeding van bijna 12.000 euro. 

Het weekendje Antwerpen van twee vriendinnen uit Leiden en Leiderdorp draaide uit op een trauma dat zij nog lang met zich zullen meedragen. Ze hadden op 16 maart een kamer gehuurd in een hotel in de buurt van het Mechelseplein. ‘s Avonds gingen ze feesten in club Roxy en leerden er enkele Afrikaanse jongens kennen. Er werd gedanst en vooral ook flink gedronken. 

 Veel meer staat de meisjes niet meer bij van de avond. ,,We weten nog dat we in de discotheek waren, maar daarna is het één zwart gat’’, verklaarden ze aan de politie. De Nederlandse vrouwen dachten zelf dat ze gedrogeerd waren, maar dat is niet bewezen. Ze hadden wel veel gedronken en er zouden ook sporen van cocaïne zijn teruggevonden.

Lijdensweg

De lijdensweg van de twee vriendinnen begon toen Mohamed S. (23) en zijn vriend Lamine N. (20) met hen in het hotel aankwamen. S. nam één meisje mee naar de douche. Ondanks haar protest verkrachtte hij haar. Zijn vriend N. betastte het andere meisje op bed. ,,Laat mij met rust, ga weg’’, zei ze. Lamine N. reageerde met: ,,Nog eventjes.” Ze probeerde hem te ontmoedigen door te zeggen dat ze lesbisch was, maar N. liet zich niet van zijn stuk brengen en verkrachtte haar.

Wat later wisselden de twee jongens van plaats. Hun dna-sporen werden bij beide slachtoffers teruggevonden. Na verloop van tijd kwamen nog twee vrienden de hotelkamer binnen. Mohamed S. liet hen binnen Ook deze twee jongeren vergrepen zich aan de meisjes. Van de derde jongen Tijani D. (20) werden op één meisje dna-sporen gevonden.

Van de vierde dader, Eliel B. (21), werden geen dna-sporen gevonden. Zijn vrienden getuigden wel dat hij beide meisjes met zijn handen heeft betast. Twee jongens stalen naderhand de iPhone van een van de meisjes en haalden honderd euro uit hun portefeuilles.

Gruwelijke waarheid

De twee vrouwen herinnerden zich de volgende ochtend amper wat er was gebeurd. Pas na berichten van personeel over de mannen die ’s ochtends hun hotelkamer verlieten, kwamen ze stukje bij beetje achter de gruwelijke waarheid: ze zijn niet alleen bestolen, maar ook verkracht.

Dankzij een doortastende hoteleigenaar, die ingreep toen een van de vermoedelijke daders weer opdook, konden uiteindelijk drie mannen worden aangehouden. Later kwam ook de vierde dader in handen van de politie. 

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.