Tranen bij thuiskomst kostbare
De Kooning
Een gestolen topstuk van de Nederlandse schilder Willem de Kooning keert morgen - na 31 jaar - terug in het universiteitsmuseum van Arizona.
Delen per e-mail
We hebben al die jaren gewach
Ze gaan weer huilen om Willem de Kooning in het Kunstmuseum van de Universiteit van Arizona. In 1985 waren het tranen van verdriet omdat een doek van de beroemde Nederlandse schilder brutaal uit de lijst was gesneden door een stel kunstrovers. Maar nu is het spoorloos gewaande kunstwerk met de naam ‘Woman-Ochre’ (Okeren Vrouw) weer opgedoken. Morgen zal het in Tucson worden gepresenteerd op een persconferentie.
,,Destijds huilden we om het verlies van het schilderij, nu zijn het tranen van blijdschap. Het is surrealistisch wat er is gebeurd. We hebben al die jaren gewacht. We stonden van blijdschap te klappen toen het goede nieuws kwam. Maar pas als het echt weer op zijn plaats hangt, kan ik het geloven”, aldus curator Olivia Miller in de Arizona Daily Star.
Nietsvermoedend
De lokale krant speelde een belangrijke rol in de teruggave van het gestolen schilderij. Het was onderdeel van een inboedel die nietsvermoedend werd opgekocht door David van Auker, antiekhandelaar in de staat New Mexico. Hij dacht aanvankelijk met een De Kooning-kopie te maken te hebben maar herinnerde zich een artikel over de dertigste verjaardag van de diefstal in Arizona. Van Auker belde de lokale krant. En vervolgens de FBI en het museum waar Olivia Miller haar oren niet kon geloven.
De lokale politiecommissaris Brian Seastone (58) was eveneens verrast. Hij was destijds als jonge agent op de zaak gezet. Die bleef hem altijd bezighouden. Ondanks diverse tips werd de diefstal nooit opgelost. Nog steeds heeft de politieman geen idee wie de jonge man en de oudere vrouw waren die er destijds mee de deur uitliepen.
De opvallend opgedirkte vrouw – mogelijk een verklede man, vermoedt Seastone – leidde de bewaker af en de man sneed het schilderij razendsnel uit de lijst. Pas toen de twee er iets te haastig vandoor gingen, kreeg het personeel argwaan. Te laat. Een roestkleurige auto spoot weg en niemand kon het kenteken nog noteren. Weg was de De Kooning.
Overleden zoon
Maar nu is het schilderij dus terug. Voor het museum in Arizona is dat in meerdere opzichten bijzonder. Er zit een grote emotionele waarde aan. Woman-Ochre werd in 1958 afgestaan door een rijke lokale architect, Edward Gallagher. Hij schonk het aan het universiteitsmuseum, samen met nog meer schilderijen, ter nagedachtenis aan zijn zoon die toen op 13-jarige leeftijd was overleden.
Het werk van de in Rotterdam geboren De Kooning was in de jaren vijftig rond de 6000 dollar waard. Op het moment dat het schilderij werd gestolen was dat al opgelopen naar 400.000 dollar. Inmiddels zou het 140 miljoen opbrengen, schatten experts. Elf jaar geleden werd een De Kooning gekocht door het Museum van Moderne Kunst in New York voor 137 miljoen.
Het universiteitsmuseum in Tucson heeft vooralsnog geen plannen het stuk te verkopen. ,,Dit hoort bij het museum. We zijn blij het te kunnen tonen. De collectie is nu weer compleet”, aldus Miller.
Blijft het mysterie van wie de doek destijds roofden. De daders zijn ook 31 jaar ouder. Hoe kwam het schilderij terecht in een klein stadje in New Mexico? Een eerste aanwijzing in het verhaal dat nog geschreven moet worden is de nieuwe lijst waarin de De Kooning hing, een relatief goedkoop, goudkleurig, ding. Het doek was duidelijk door een amateur gespannen, waarschijnlijk door iemand die geen idee had van de waarde.
De zoektocht gaat weer beginnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Koninklijke familie Dubai ontkent gijzeling prinses Latifa: ‘Ze wordt thuis verzorgd’
Prinses Latifa al-Maktoum maakt het goed en wordt thuis verzorgd, volgens de koninklijke familie van Dubai. Die melden vrijdag in een verklaring via de Britse ambassade dat de prinses niet door haar vader, de emir van Dubai, wordt gegijzeld, zoals zij zelf beweert in een dinsdag uitgelekte video. -
Misbruikschandaal aartsbisdom Keulen: verdachte priester slaat de hand aan zichzelf
Een priester in ruste uit het aartsbisdom Keulen is afgelopen weekend uit het leven gestapt. Hij zou zich in de jaren 90 hebben vergrepen aan een jongen en was vorige week van zijn taken ontheven. De geestelijke mocht het priesterschap al enkele maanden niet uitoefenen en contact met kinderen en minderjarige jongeren was hem verboden, luidt het in een verklaring. -
Schade aan motor Boeing 777 in Colorado wijst op metaalmoeheid
De schade aan de ventilator van een motor van de Boeing 777-200 die zaterdag in brand vloog boven de Amerikaanse staat Colorado, komt overeen met schade door metaalmoeheid. Dat meldt Robert Sumwalt, de voorzitter van de Amerikaanse onderzoeksraad NTSB maandag (lokale tijd), op basis van een voorlopig onderzoek. Bij metaalmoeheid bezwijkt metaal onder aanhoudende belasting. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.
-
Zweedse geologen vinden meteoriet van 14 kilo: ‘Uniek object’
Zweedse geologen hebben een meteoriet gevonden van bijna veertien kilo. Het gaat vermoedelijk om het grootste overgebleven deel van een ruimterots die in november van vorig jaar insloeg. Toen maakten veel mensen in Zweden melding van een vuurbal in de lucht. -
Vrieskou zorgt voor grote problemen in Texas: Biden roept noodtoestand uit
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand afgekondigd voor de staat Texas, waar extreem winterweer al dagen voor problemen zorgt. Rampendienst FEMA maakte bekend dat Biden de benodigde verklaring heeft ondertekend, waardoor federale noodsteun vrijkomt voor de staat. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien.