Transgendermeisje pronkt op cover National Geographic

Deze keer geen natuurtafereel op de cover van National Geographic. Voor het eerst in de historie van het tijdschrift siert een transgendermeisje de cover. Het gaat om de 9-jarige Avery Jackson.

Het januarinummer heeft als thema 'Gender Revolution'. „Het beste aan een meisje zijn, is dat ik niet meer hoef te doen alsof ik een jongen ben", valt te lezen op de cover.

Avery vertelt in een openhartig interview over hoe het is om transgender te zijn. Samen met haar ouders is boegbeeld van de LGBT-gemeenschap. Zo schreef haar vader een opiniestuk in de Amerikaanse krant New York Times. ,,Ik hou van mijn dochter zoals ze is, zonder randvoorwaarden, en ik beloof om haar te helpen om een gelukkig, gezond en productief lid van de gemeenschap te worden. Is dat uiteindelijk niet mijn doel als ouder?"

Eind december ligt het nummer in de schappen. Het is de eerste keer in de 130 jaar dat National Geographic bestaat, dat het onderwerp gender centraal staat. ,,We wilden erachter komen wat volgens transgenders hun limieten zijn in onze samenleving”, aldus hoofdredactrice Susan Goldberg tegen NBC Out. „We wilden bestuderen hoe traditionele genderpatronen over de wereld behandeld worden en hoe gender in al zijn aspecten een rol speelt. Het is hartverscheurend om te zien dat negen jaar oude meiden hun kansen beperkt inschatten.”